eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kedd éjfélig árusíthatnak cigarettát a "régiek"

A koncessziós jogot nem nyert trafikok, boltok, szórakozóhelyek csak július 16-án, kedden éjfélig - árusíthatnak cigarettát, azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak.

Azok a kiskereskedők, akik nem nyertek koncessziós jogot, július 16-ig értékesíthetik megmaradt készletüket. Erre a gördülékeny átmenet érdekében volt szükség, illetve azért, hogy a jövedékiadó-bevételek folyamatosan teljesüljenek. Attól lehetett ugyanis tartani, hogy azok a kiskereskedők, akik 2013. július 1-jét követően nem folytathatják a dohány kiskereskedelmi tevékenységet, már májusban sem rendelnek újabb dohányterméket, nehogy a készletük beragadjon.

Ha valamelyik vállalkozás a határidő után engedély nélkül árul cigarettát, súlyos pénzbüntetésre számíthat, ami ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

A régi dohányárusító helyek szigorú ellenőrzésre számíthatnak. A Magyar Nemzet korábbi beszámolója szerint az adóhatóság július közepén országos vizsgálat-sorozatot indít. A vámhatóság munkáját a közterületfelügyelők és a polgárőrök is segítik majd, mégpedig úgy, hogy tájékoztatást adnak arról, hol találkoztak feltételezhetően engedély nélküli dohányforgalmazással.

A dohánytermékek kiskereskedelme július 1-jétől állami monopóliummá vált, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. Múlt csütörtökig a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. akkori tájékoztatása szerint több mint 5200 nemzeti dohánybolt nyílt meg. A nemzeti dohányboltokkal vagy elkülönített értékesítési hellyel még nem rendelkező kistelepülésekre az NDN Zrt. ideiglenes ellátókat jelöl ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×