eur:
393.56
usd:
368.24
bux:
66117.87
2024. április 24. szerda György

EU: vizsgálat indulhat a német kormány energiapolitikája miatt

Brüsszelben az Európai Unió bizottsága vizsgálat megindítására készül a berlini kormány energiapolitikája miatt, ugyanis a még két évvel ezelőtt elhatározott energiaellátás átalakításának költségeit a kancellár elsősorban az adófizetőkre hárítja, ami ellenkezik az EU szabályaival.

Az Európai Unió versenyügyi biztosa még ezen a héten vizsgálat megindítását tervezi, hogy kiderítse, mennyiben vétett a német kormány az EU hatályos intézkedéseivel szemben, amikor az energiaszektor reformját az adófizetőkkel fizetteti meg. A Spiegel hírmagazin értesülése szerint a Európai Bizottság kötelezheti Berlint, hogy az energiatermelő konszernek térítsék vissza az elmúlt két év során kapott több millió euró állami támogatást.

Az ügy még a fukushimai atomkatasztrófa idejére nyúlik vissza, amikor a berlini kormány úgy döntött, hogy a korábbi szándékát megváltoztatva, 2022-ig fokozatosan megválik a nukleáris energia felhasználásától. Ezzel egy időben elhatározta azt is, hogy 2030-ra megújuló energiaforrásokból fogja fedezni a gazdasági élet energiaszükségletének a felét.

Az átalakítás költsége óriási terhet rótt az államháztartásra és az így előállt újabb kiadások jelentős hányadát a kormány az adófizetőkre hárította és - mint a Spiegel írja - ezzel vétett a megújuló energiaforrások fejlesztését célzó uniós szabályok ellen.

A brüsszeli vizsgálat nem éri váratlanul a berlini kormányt, mert emiatt már a hónap elején bírálta az uniós energiaügyi biztosa, Günter Oettinger.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×