eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elkezdődött a dinnyeszüret

Elkezdődött a dinnyeszüret hétfőn Dél-Békésben, az ország legnagyobb dinnyetermelő vidékén - tájékoztatta Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos az MTI-t.

Simonka György elmondta: az április hideg miatt az idén nem lesz rekordtermés, hektáronként 30-40 tonna betakarítása várható, a minőség viszont kiválónak ígérkezik. Lédús, édes termés kerül Dél-Békésből a hazai piacokra és az áruházláncokba.

Tájékoztatása szerint a dinnye felvásárlása folyamatos, a kilogrammonkénti ár jelenleg 50-60 forint között alakul a gyümölcs minőségtől függően.

A dinnye termelési költsége hektáronként átlagosan 1,5-1,7 millió forint közötti összeg. Kilogrammonként 33-35 forintos átvételi ár nyújt fedezetet az előállítási és a kiszerelési költségekre, a termelők 40-50 közötti átlagár mellett tudnak jövedelmet realizálni a tevékenységből. Az idén országosan 10 százalékkal nőtt a dinnye vetésterülete, az 5500 hektárnak több mint a hatvan százaléka található Dél-Békésben.

Az áruházláncokkal történő partnerségi megállapodással kapcsolatosan Simonka György emlékeztetett: azt javasolták a magyar dinnyetermelők képviselői az áruházláncoknak, hogy július 15-től ne vásároljanak külföldről dinnyét, mert lesz elegendő jó minőségű magyar dinnye a belföldi piacon, nem lesz szükség importra, valamint hogy az első osztályú magyar dinnyét napi világpiaci áron vásárolják meg.

Hozzátette: a magyar friss dinnye ára jelenleg 150-160 forint kilogrammonként a kiskereskedelmi forgalomban, a nagyobb áruházakban az átlagár kilogrammonként várhatóan 100-110 forint körüli lesz.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×