eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bezárják a Heathrow-t?

A végletekig leterhelt Heathrow helyett új repülőteret építtetne Londonnak a brit főváros polgármestere. A hétfőn ismertetett nagyszabású tervek szerint Heathrow helyén új város épülne.

Boris Johnson hétfőn három lehetőséget terjesztett elő megfontolásra a londoni városházán. Az egyik - már korábban is felmerült, de hivatalosan most első ízben felvetett - elképzelés szerint a Temze tengeri torkolatában, egy mesterséges szigetre építenének egy új repülőteret, négy kifutópályával.

A másik lehetséges megoldás Johnson szerint az lenne, hogy a Temze-torkolatban, de egy természetes szigetre építenének új légikikötőt.

A két lehetőség közös vonása az lenne, hogy mindkét esetben gyorsvasúti rendszer kötné össze a repülőtereket Londonnal. Mindkettő előnyei közé tartozna, hogy nem kellene a zaj miatt éjszakai forgalomkorlátozást bevezetni.

A konzervatív párti polgármester által előterjesztett harmadik változat alapján a Londont jelenleg kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér egyikét, Stanstedet fejlesztenék fel szintén négy kifutópályával működő központi repülőtérré.

Johnson tervei szerint Heathrow helyén 250 ezer lakosú új nagyváros épülne.

A polgármester közölte: számításai szerint egy új központi londoni repülőtér felépítése és forgalomba állítása 2050-ig 375 ezernél több új munkahelyet teremtene, és 742 milliárd fonttal (csaknem 260 ezer milliárd forinttal) gyarapítaná a brit gazdaság által megtermelt áruk és szolgáltatások értékét.

Nagy-Britanniában évek óta komoly vita tárgya, sőt belpolitikai feszültség okozója a rendkívül szűkös londoni repülőtéri kapacitás bővítésének ügye.

London öt nagy nemzetközi repülőterének összesen is mindössze hat kifutópályája van. Csak Heathrow-n - a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőterén - működik két pálya, de ezek kapacitás-kihasználtsága is 99 százalékos. A többi londoni légikikötőben csak egy-egy pályán zajlik a forgalom, miközben például az amszterdami Schiphol repülőtérnek egyedül hat pályája van.

Heathrow, a legnagyobb londoni repülőtér környéke azonban sűrűn lakott, így gyakorlatilag lehetetlen egy újabb pálya kialakítása - nem beszélve két vagy több új pályáról, amennyire a szakértők szerint valójában szükség lenne -, és a többi légikikötő környékének lakossága is mereven ellenzi a bővítéseket.

A jelenleg formálódó elképzelések közül a Temze torkolatában, mesterséges szigetre építendő új repülőtér lenne a legdrágább, és szakértői vélemények szerint ezért ennek a megvalósulása a legvalószínűtlenebb. Egy ilyen beruházás óvatos becslések alapján is 50 milliárd fontba (17 ezer milliárd forintba) kerülne, és jóváhagyás esetén is csak több évtized múlva valósulhatna meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×