eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Visszakapcsolják a közvilágítást Esztergomban

Visszakapcsolják a közvilágítást pénteken Esztergomban, miután az önkormányzat csütörtökön kora délután megállapodott a szolgáltató cég felszámolóbiztosával, hogy az önköltségét jelentő áramdíjat folyamatosan fizetik - tájékoztatta Tétényi Éva független polgármester az MTI-t.

A polgármester nyilatkozatával egy időben Steindl Balázs, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület pénzügyi bizottsága délelőtt egyeztetett a felszámolóbiztossal, és egyhangúlag megszavazták, hogy a város a viták rendezéséig "csak a szolgáltatás szűkített önköltségét fizeti ki".

A városban a közvilágítást végző Tivi Kft. felszámolója hétfőn kezdte meg a világítás kikapcsolását, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett a szolgáltatásért. Mivel a Tivi Kft. korábban koncessziós eljárásban elvégezte a közvilágítás korszerűsítését, a lámpatestek és az izzók is a vállalkozás tulajdonában vannak, a kikapcsolás a lámpák kiszerelést jelentette.

Tétényi Éva tájékoztatása szerint, az általa vezetett tárgyalások alapján az önkormányzat és a felszámoló közösen szakértőt bízott meg, aki meghatározza a világítás működéséhez szükséges áramdíjat. Ezt az önkormányzat jogfenntartással megfizeti, a felszámoló pedig gondoskodik róla, hogy az önkormányzat pénze az áramot biztosító céghez kerüljön.

A polgármester ismertetése szerint a társaságnak szerződés szerint tételes elszámolást kellett volna adnia a beruházási- és az áramdíjról, azonban a legutóbbi, több millió forintos számlára is csak annyit írtak, hogy "Közvilágítás - 1 darab".

A Tivi Kft. továbbá nem a szerződésben és a céget hitelező bankkal kötött megállapodásban szerepelő számlaszámra kérte a díjat. A város ezért nem fizetett a szolgáltatásért - tette hozzá Tétényi Éva.

A polgármester elmondta, a helyzet rendeződéséről tájékoztatta a rendőrséget és a polgárőrséget, valamint a városba vezényelt készenléti rendőri szerveket. Amíg a közvilágítás helyre nem áll, a rendvédelmi szervek fokozott jelenléttel ügyelnek a közbiztonságra.

Tétényi Éva elmondta, a Tivi Kft.-vel kötött szerződést Meggyes Tamás volt fideszes polgármester 2008-ban megpróbálta felmondani, de az ügyben eljáró választott bíróság az önkormányzat keresetét elutasította.

"A társaság 12 évre szóló koncessziós közvilágítási szerződésében 232 millió forintos beruházási érték szerepel. Az önkormányzat szerint a futamidő végéig 1,5 milliárd forintot kell kifizetni, a Tivi Kft. viszont 2,3 milliárddal számol. A felszámoló és a város érdeke, hogy rendbe tegyük ezt a bíróság által felbonthatatlannak ítélt szerződést, hogy világos legyen Esztergom miért és mennyit fizet" - tette hozzá a polgármester.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×