eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem látja indokoltnak az e-útdíj rendszer leállítását a fejlesztési tárca - a nap hírei

Kormányzati hitelt kap a Borsodchem, a 70 millió eurót az Eximbank folyósítja. Kisiklott egy vonat Párizs közelében, 7-en meghaltak, magyar áldozatról egyelőre nem tudni.

Elsősorban a kis- és középvállalkozások exportlehetőségeinek támogatása a célja a Borsodchemnek nyújtott kormányzati hitelnek - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a szerződés aláírása után az InfoRádiónak elmondta: a 70 millió eurós kölcsönt az Eximbank folyósítja. Hangsúlyozta: a hitel kiemelt feltétele volt, hogy a vegyipari cég beszállítói között nagyobb szerepet kapjanak a magyar kis- és középvállalatok. Az Eximbank jelenleg is több vállalattal tárgyal ilyen hitelekről.

Újabb gyártócsarnokkal bővítette szombathelyi gyáregységét az amerikai elektronikai gyártó Jabil Circuit Magyarország Kft. A 8600 négyzetméteres új épületben újabb 450 embernek tud munkát adni a cég, amely korábban stratégiai partnerséget kötött a kormánnyal. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az avató ünnepségen azt mondta, ez az újabb beruházás is bizonyítja az amerikai termelőtőke bizalmát Magyarország iránt.

Változatlanul e-matricával használhatják a autósok díjköteles utakat a használatarányos útdíjfizetés bevezetése után is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a személygépkocsival kisebb távolságra közlekedőknek esetenként jobban megérné csak a díjköteles hálózaton megtett kilométerek után fizetni, de ennek lehetőségét csak tömeges igény esetén vizsgálnák meg. A tárca azt is közölte: továbbra sem látják indokoltnak az e-útdíj rendszerének leállítását. Ezt most a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Varjú László követelte, aki szerint a túlzottan magas díj kárt okoz a fuvarozóknak és beépül majd a szállított termékek árába.

Üdvözölte, de kevésnek tartja az egészségügyi dolgozók bérfejlesztését a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a fizetésemelés mellett kiszámíthatóságra, a pedagógusokéhoz hasonló életpályamodellre is szükség lenne. Hozzátette: jelenleg a bruttó nemzeti össztermék mintegy 4 százalékát fordítják az egészségügyre, ez pedig nem elegendő a problémák megoldására, ahhoz a GDP 6 százalékát, évi 400 milliárd forintot kellene az ágazatra költeni.

A trafikkoncessziós pályázatok eredmények megsemmisítését és új eljárás lefolytatását követeli a Trafikkárosultak Mozgalma. Ennek támogatására húszezer aláírást gyűjtöttek, és átadták az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának. Állásfoglalást kérnek Szabó Máté ombudsmantól, mert szerintük átláthatatlan volt a pályáztatás, és sérti az alapvető jogokat, hogy menet közben változtattak a feltételeken, vagyis az árrésen és az árusítható termékek körén.

Már rendelhetnek a kereskedők az adóhivatalhoz interneten kapcsolódó pénztárgépekből - közölte az adóügyi helyettes államtitkár. Pankucsi Zoltán az InfoRádiónak elmondta: eddig három berendezés gyártására és forgalmazására adott engedélyt a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. Hozzátette: nem bírságolják meg a szeptemberi határidő elmulasztásáért azokat a boltosokat, akik az adóhatóságnál már igényeltek üzembehelyezési kódot és igazolni tudják a pénztárgép megrendelését.

Pályázatot hirdet téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítására, fűtéskorszerűsítésre és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az Új Széchényi Terv forrásaiból több mint 834 millió forintot osztanak szét erre a célra.

Az FHB Jelzálogbank és a Magyar Posta közös irányítása alá kerül a Díjbeszedő Holding. A két fél stratégiai együttműködési megállapodása emellett azt is tartalmazza, hogy az FHB 50 százalékos közvetett részesedést szerez a Magyar Posta Befektetési Zrt.-ben.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatójának nincs tudomása arról, hogy a társaságot is érintené az Európai Bizottság anyacégük ellen indított versenyhatósági eljárása. Rózsa Iván emlékeztetett arra, hogy a Deutsche Telekommal szembeni korábbi hasonló gyanúsítások mind alaptalannak bizonyultak. Az Európai Unió illetékes versenyhatóságai elkezdték több európai távközlési óriáscég vizsgálatát, mert egy amerikai cég panasza alapján azt gyanítják, hogy visszaéltek piaci erőfölényükkel az internet szolgáltatások terén.

Kisiklott egy vonat Párizs közelében. A balesetnek a hatóságok szerint 7 halálos áldozata és több tucat sérültje van. A Párizsból Limoges felé tartó szerelvényen majdnem 400-an utaztak. A vonat egy Párizstól 27 kilométerre található településen leszaladt a sínről, és a vasútállomás peronjába rohant, kettészakadt, több kocsija felborult. Kaleta Gábor, a magyar Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta: egyelőre nem tudnak arról, hogy a balesetnek lenne magyar áldozata.

Egy órán keresztül zárva tartott a londoni Heathrow repülőtér, miután tűz ütött ki az etiópiai légitársaság egyik gépén. A reptér közleménye szerint nem volt utas a repülőn, amikor a lángok felcsaptak. A gép egy Boeing 787 Dreamliner, az új típust ideiglenesen világszerte kivonták a forgalomból műszaki hibák miatt, csak nemrég engedték újra repülni.

Iskolai oktatást sürgetett minden gyermeknek az ENSZ-ben Malala Juszafzai gyermekjogi aktivista. A 16 éves pakisztáni lányt tavaly hazájában életveszélyesen megsebesítették a tálibok, mert kiállt a lányok tanuláshoz való jogáért. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára július 12-ét, a pakisztáni lány születésnapját hivatalosan is Malala-napnak nyilvánította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×