Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Domokos László a devizahitelezésről: "A túlzott kockázatkerülés is káros"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyi kultúra széles körű emelése nélkül nem lehet hosszú távon rend a magyar közpénzügyekben - írta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Pénzügyi Szemle Online cikkében.

Kiemelt nemzetgazdasági és társadalmi cél, hogy a magyar adófizetők pénze és a nemzet vagyona a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Ez azonban az állam pénzügyeinek rendezettségén túl megköveteli, hogy a magyar polgárok is tisztában legyenek pénzügyi lehetőségeikkel és korlátaikkal, pénzügyi döntéseiket pénzügyi ismereteikhez, tudásukhoz igazítsák, és így el tudjuk kerülni az adófizetői közösség egészét érintő és veszélyeztető pénzügyi magatartásformákat - írja cikkében az Állami Számvevőszék elnöke.

Domokos László szerint a pénzügyekben tudatos állampolgárok garanciát jelentenek arra, hogy saját döntéseik következményeiért felelősséget tudjanak vállalni, és nem kell tömegesen mások által elkövetett hibás döntések terheit viselnie a társadalomnak. A számvevőszék elnöke itt utalt a devizahitelekre, azt írja: a fiatalok tanultak ebből, a felsőoktatásban tanulók háromnegyede kockázatkerülő pénzügyi szempontból, és a hozammal, nyereséggel szemben a biztonságot és a kiszámíthatóságot részesítik előnyben.

Domokos László ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a túlzott kockázatkerülés is káros, mert akadályozhatja a pénzügyi lehetőségek kihasználását, ami a nemzetgazdaság fejlődésének komoly gátja lehet. Az ÁSZ elnöke szerint az állam feladata, hogy a közép- és felsőfokú oktatásban megfelelő pénzügyi ismereteket kapjanak a fiatalok. Jellemző ugyanis, hogy a fiatalok harmada tényleges pénzügyi tudásánál többre tartja az ismereteit, de tizedük alulértékeli azokat, Domokos László szerint mindkettő hordoz kockázatokat nem csak az egyén, hanem a közösség szintjén is.

Az Állami Számvevőszék elnöke leszögezte: az egyének, a családok pénzügyi kiszolgáltatottsága Magyarország egészének gondja, hiszen egy közösség fenntartható pénzügyi, gazdasági helyzete nem lehet jobb tartósan polgárainak pénzügyi, gazdasági helyzeténél, azaz a pénzügyi kultúra széles körű javítása nélkül nem lehet hosszú távon rend a magyar közpénzügyekben, ezért ez nemzetstratégiai cél kell legyen.

Hanganyag: Panulin Ildikó