Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Álláslehetőségek Magyarországon és külföldön

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 40 milliárd forint kedvezményt vettek igénybe a cégek a munkahelyvédelmi akcióterv keretében az elmúlt 5 hónapban - nyilatkozta Czomba Sándor államtitkár. Közben egy friss elemzés szerint leginkább a szakképzettséget nem igénylő munka iránt érdeklődnek azok, akik külföldön próbálnának szerencsét.

Az elmúlt években szinte hónapról hónapra emelkedett a külföldi munkavállalás iránt érdeklődők száma - mondja Kristók Balázs a Jobinfo.hu portált üzemeltető cég üzletág igazgatója. Az oldal legfrissebb álláspiaci elemzése szerint leginkább a szakképzetlen munka iránt érdeklődnek azok, akik külföldön próbálnának szerencsét.

Nem árt körültekintőnek lennie a külföldre indulóknak, mert még mindig gyakori, hogy a közvetítő cégek becsapják a munkára jelentkezőket. Az itthon munkavállalók közül az érintett egymillióból mintegy 800 ezer ember esetében vették igénybe a szociális hozzájárulási adókedvezményt a vállalatok - mondja a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Czomba Sándor.

Gyesről 23 ezren tértek vissza a munkahelyükre, pályakezdő munkanélküli 8000 és tartós munkanélküli 4000 helyezkedett el az elmúlt 5 hónapban - tette hozzá az államtitkár.

Akik javítottak

A Jobinfo.hu oldalon a teljes online álláskínálat nőtt 2013 első 5 hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva, a megyék szintjén komoly eltérések tapasztalhatók a bővülés terén. Míg Budapest, illetve Pest megye tovább erősítette az álláspiac főváros-központúságát, addig Vas, Hajdú-Bihar, Nógrád, illetve Zala megye átlagon aluli növekedést mutatott. Az idei év eddigi tendenciáit figyelembe véve Pest megye mellett Csongrád, illetve Veszprém megye tudta jelentősen javítani munkaerő-piaci pozícióját.

"A tavalyi évhez hasonlóan, ha valaki éppen munkát keres, jobb esélyekkel indulhat Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyében. Az ország e három régiójában átlagon felüli a kínálat a helyi népességhez viszonyítva" - mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu vezetője. Legrosszabb helyzetben azok vannak, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Békés megye határain belül keresnek munkát, az itt lakók számához viszonyítva ugyanis ezekben a megyékben a legkevesebb a lehetőség a 2013-as friss adatok alapján.

Csökken a mérnökök iránti kereslet

Az álláskínálatot a fő kategóriák szerint vizsgálva szintén komolyabb változás figyelhető meg. Míg 2012-ben az ajánlatok száma alapján a mérnöki/műszaki kategória az előkelő harmadik helyen végzett, idén a 6. helyre szorult, bár a piac egészét vizsgálva - az informatika mellett - továbbra is hiányszakmának számít. "Ez részben az egyébként mérnökigényes gyárberuházások idei csökkenésének is betudható, amit a KSH 2013 első negyedévére vonatkozó adatai is alátámasztanak" - kommentálta a trendet Kristók Balázs. 2012-höz hasonlóan sokan keresnek munkalehetőséget a beszerzés és logisztika területén, illetve távmunka keretében, de a kínálat eltörpül az igényekhez képest. Új tendenciaként említhető még meg, hogy a jogi állások iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, amit az álláskínálati piac messze nem tud kielégíteni.

Külföldi lehetőségek

A külföldi munkalehetőséget kínáló hirdetői ajánlatok száma idén is duplázódni látszik a Jobinfo.hu adatai alapján, a legtöbb lehetőség sorrendben Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában várja az országhatárt átlépni kívánó magyar munkavállalókat. A külföldi állások legnagyobb része (mintegy 30 százalék) a szakmunka, fizikai munka, illetve betanított munka kategóriába sorolható, ugyanakkor külföldön is kelendőek az informatikusok.

A magyar munkavállalók körében a legnagyobb érdeklődés egyébként a betanított munka iránt tapasztalható, vagyis elsősorban azok választják a külföldi munkát, akik itthon már nem találnak jobb lehetőséget, alulképzettek, illetve kevés munkatapasztalattal rendelkeznek. "Jellemzően ők azok, akik éppen ezen adottságaik miatt könnyebben áldozatául eshetnek a külföldi csalóknak" - hívja fel a figyelmet egy még most is előforduló jelenségre Kristók Balázs. "Habár az elmúlt másfél évben a trükkös álláshirdetések száma jelentősen csökkent, az álláshirdető partnereinken keresztül hozzánk automatikusan beérkező ajánlatok között még így is akad havonta 1-2 átverős, melynél a rendőrség bevonására van szükség" - tette hozzá a szakember.

Kristók Balázs hangsúlyozta, hogy mindig gyanakodjunk, ha álomszerűen jók a pályázati kondíciók, illetve célszerű elolvasni azt a tavaly létrehozott részletes útmutatót, mely segít felismerni az átverős külföldi munkalehetőségeket.

Hanganyag: Király István Dániel