Idén is láncokban a magyar dinnye

Infostart
2013. július 9. 10:01
Idén is lesz dinnyekampány, amelyben a magyar dinnyét fogják népszerűsíteni - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Budai Gyula hozzátette: tavalyhoz hasonlóan ellenőrzési akció is lesz.

Ebben az évben is megtartottuk a szakmai egyeztetést, aminek az a lényege, hogy a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács, a dinnyetermelők és a nagy áruházláncok, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium együttműködése elősegítse, hogy a magyarországi dinnye-értékesítési szezonban a jó minőségi magyar gyümölcs kerüljön a fogyasztókhoz - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádió kérdésére.

A minisztérium és a szakmai szervezetek ebben az évben is indítanak a tavalyihoz hasonló kampányt. Ennek egyik eleme az áruházi kóstoltatás lesz, de újságokban, óriásplakátokon és rádiókban is igyekeznek elősegíteni, hogy a szezon kezdetétől a végéig minél több dinnyét fogyasszanak a magyar vásárlók - mondta az államtitkát. Hozzátette: a dinnyeszezon július közepétől akár szeptember elejéig is tarthat.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy árakról nem folyt egyeztetés. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy abban az esetben, ha az áruházláncok a magyarországi dinnyék beérésének idején nem importálnak dinnyét, továbbá lehetőséget adnak a magyar termelőknek, hogy minél nagyobb mennyiségben szállítsanak be, akkor az árak a tavalyihoz hasonlóan alakulhatnak.

Budai Gyula az InfoRádiónak azt is elmondta, hogy a tavalyihoz hasonlóan intenzív ellenőrzésekre is sor kerül majd. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az idei görögdinnyeszezon kezdetétől koncentrált ellenőrzésre számíthatnak az eladók a nagybani piacon és az utak mentén is. Az ellenőrök szigorúan nézik majd például az árun található, a származási helyre vonatkozó megjelölést. Az ellenőrzések a szezon kezdetétől a szezon végéig tartanak.

Tavaly a promóció hatására a magyar görögdinnyéből többet adtak el belföldön, mint külföldön. Korábban ez fordítva volt - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében. Mint írják: 2012-ben csaknem ötezer hektáron 171 ezer tonna görögdinnye termett. Az idén várhatóan a termés ennél jobb lesz, elérheti a 250 ezer tonnát is. A dinnyetermő terület nagysága országosan mintegy 15 százalékkal nőtt a múlt évihez képest.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást