Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ennyivel nőtt az öthavi külkereskedelmi mérlegtöbblet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január-májusban az euróban számolt export 1,8, az import 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első öthavi kereskedelmi többlet 3,11 milliárd euró volt, 258 millióval több, mint az elmúlt év azonos időszakában - jelentette előzetes adatok alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Májusban megtorpant a külkereskedelmi forgalom lendülete. Az export 1,9 százalékkal, az import 0,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg áprilisban kiugró 11,7, illetve 7,6 százalékos volt a növekedés. A kereskedelmi mérlegtöbblet 653 millió euró volt, 76 millióval kevesebb a tavaly májusinál. Az árfolyamváltozás hatása miatt forintban a csökkenés nagyobb arányú, az exportban 2,4, az importban 1,4 százalékos visszaesést mutat. Májusban az euróhoz képest 0,3, a dollárhoz viszonyítva 1,8 százalékkal erősebb volt a forint, mint egy évvel korábban.

Májusban az export 6,906 milliárd euró (2023,3 milliárd forint volt) 49 millió euróval több az előző havinál, míg az import 6,253 milliárd euró (1832 milliárd forint) volt, 113 millió euróval több, mint áprilisban. Májusban az export 76 százaléka az Európai Unió országaiban irányult és az import 70 százaléka származott onnan, közölte a KSH.

Az első öthavi külkereskedelmi forgalom részletes adatait augusztus 2-án közli a KSH.