Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Andor: Az apró lépésenkénti válságkezelés nem vezet ki a recesszióból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa szerint az uniónak szakítania kellene az apró lépésenként megtett válságkezeléssel.

Andor László szerint az eurózóna válságának kezelése nem volt sikeres. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, mára a piacok ugyan nyugodtnak tűnnek, de a gazdasági fellendülés jele nem látható. A politikus úgy véli: az európai közösségnek szakítania kellene az apró lépésenként megtett válságkezeléssel.

Az erős tagállamok tyúklépésekben haladtak annak ellenére, hogy a Bizottság többször is komplex programokat tett le. Sok olyan lehetőség volt már az asztalon, amelyeket gyorsabban meg kellett volna fogadniuk az állam- és kormányfőknek - mondta a biztos, hozzátéve, rendszerszintű vitáig sem jutott el a legtöbb folyamat.

Mint hangsúlyozta: az apró lépésenkénti válságkezelés nem vezet ki a recesszióból.

Andor László arról is beszélt, hogy az Európai Unió a jövőben saját, intézményi költségein is spórol majd, a megtakarítást tehát nemcsak a válságban lévő tagországoktól várja. Az európai közösség következő hét éves költségvetési periódusában az európai parlamenti képviselők fizetése is csökken majd.

Andor László szerint az Európai Unió több milliárd euróval csökkenti majd működési költségét. Hozzátette: a tartós recesszió nem látszik enyhülni számos országban, így főként a dél-európai tagállamokban. Szólt arról is, hogy a tavalyi átcsoportosítások mintegy félmillió fiatal munkanélkülit értek el, de azóta tovább mélyült a válság, ezért újabb támogatásokra van szükség, megemlítette a többi között a 6 milliárd eurós keretösszegű uniós ifjúsági garanciaprogramot, amely a 25 év alattiak elhelyezkedését segítené.