eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jelentős változás a gyógyszertárakban

Egyre több beteg fogadja el a patikus által ajánlott vényköteles gyógyszer olcsóbb, azonos hatóanyag-tartalmú, helyettesítő készítményét. A Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője szerint korábban sokkal többen ragaszkodtak a megszokott gyógyszerhez, akkor is, ha az drágább volt.

Jelentős változás figyelhető meg a gyógyszertárakban: egyre több beteg fogadja el a vényköteles gyógyszer olcsóbb, azonos hatóanyag-tartalmú készítményét - mondta az InfoRádió kérdésére Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője. Hozzátette: ezek a gyógyszerek mindig azonos hatóanyag-tartalmúak, a hatóság által is helyettesítésre engedélyezett készítmények.

Horváth-Sziklai Attila arról is beszélt, hogy a betegeknek is egyre több tapasztalatuk van ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatban, azt látják, hogy ugyanazt a terápiát tudják folytatni olcsóbb gyógyszerrel is.

Egyes gyógyszercsoportok esetében a betegek havi gyógyszerköltsége akár 1000 forinttal is kevesebb lehet. A legtöbb helyettesíthető készítmény azoknál a gyógyszereknél érhető el, amelyek a népbetegségek, elsősorban a szív- és érrendszeri problémák kezelésére alkalmasak. A hivatalvezető kiemelte: a gyógyszerészeknek kötelezettsége, hogy felajánlja az olcsóbb, generikus gyógyszereket. Ha ez éppen nem áll rendelkezésre az adott patikában, akkor lehetőséget kell adni 24 órán belüli beszerzéssel a gyors kiszolgálásra.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×