Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelentős változás a gyógyszertárakban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több beteg fogadja el a patikus által ajánlott vényköteles gyógyszer olcsóbb, azonos hatóanyag-tartalmú, helyettesítő készítményét. A Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője szerint korábban sokkal többen ragaszkodtak a megszokott gyógyszerhez, akkor is, ha az drágább volt.

Jelentős változás figyelhető meg a gyógyszertárakban: egyre több beteg fogadja el a vényköteles gyógyszer olcsóbb, azonos hatóanyag-tartalmú készítményét - mondta az InfoRádió kérdésére Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője. Hozzátette: ezek a gyógyszerek mindig azonos hatóanyag-tartalmúak, a hatóság által is helyettesítésre engedélyezett készítmények.

Horváth-Sziklai Attila arról is beszélt, hogy a betegeknek is egyre több tapasztalatuk van ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatban, azt látják, hogy ugyanazt a terápiát tudják folytatni olcsóbb gyógyszerrel is.

Egyes gyógyszercsoportok esetében a betegek havi gyógyszerköltsége akár 1000 forinttal is kevesebb lehet. A legtöbb helyettesíthető készítmény azoknál a gyógyszereknél érhető el, amelyek a népbetegségek, elsősorban a szív- és érrendszeri problémák kezelésére alkalmasak. A hivatalvezető kiemelte: a gyógyszerészeknek kötelezettsége, hogy felajánlja az olcsóbb, generikus gyógyszereket. Ha ez éppen nem áll rendelkezésre az adott patikában, akkor lehetőséget kell adni 24 órán belüli beszerzéssel a gyors kiszolgálásra.

Hanganyag: Seres Gerda