eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma

A PSZÁF támogatja, Demján továbbra is ellenzi a takarékszövetkezeti integrációt

Folytatódik a vita a pénteken ismét elfogadott takarékszövetkezeti törvényről - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete támogatja, Demján Sándor viszont továbbra sem ért egyet az integráció megvalósításának módjával.

Orbán Viktor kormányfő pénteki levelére válaszolva Demján Sándor ismét jelezte, a törvény céljával egyetért, de a megvalósítás módjával, a szerinte alaptörvény ellenes rendelkezéseivel nem. A levélben az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke ismét hangsúlyozta, érdemi egyeztetés nem előzte meg a törvény parlamenti benyújtását és elfogását. Demján Sándor hét pontban vázolta elképzeléseit a kormányfőnek, ami szerint például a Magyar Postához hasonlóan az OTSZ is jegyezhessen annyi részvényt a Takarékbankban, amelynek nyomán ismételten megvalósul a szövetkezeti hitelintézetek többségi tulajdona, vagy, hogy a szavazati jogukkal megfelelő módon élni tudjanak. Demján Sándor levelében hivatkozik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi határozatára, amely szerint az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség tagjainak nincs szükségük állami segítségre, a betétesek biztonságban vannak.

A hitelszövetkezeti rendszer problémáira korábban a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár és a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődje hívta fel a figyelmet.

A PSZÁF hétfői sajtóközleményében azt írta, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény mind a szövetkezeti hitelintézetek betétesei, mind azok tulajdonosai számára a jelenleginél biztonságosabb és versenyképesebb szövetkezeti integrációs rendszer létrejöttét szolgálja. A közvetlen állami támogatás lényegesen megnöveli a szövetkezeti hitelintézetekben elhelyezett betétek biztonságát, s az állami szerepvállalás esélyt ad egy új, emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó, versenyképesebb, üzletileg dinamikusabb hitelintézeti struktúra megteremtésére.

A törvényt először két hete fogadta el az országgyűlés, Áder János köztársasági elnök azonban múlt szerdán megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek. A jogszabályt, módosításokkal pénteken szavazta meg ismét a parlamenti többség. Ezt követően írta meg a kormányfőnek újabb levelét Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×