eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Negatív kilátás Portugáliának

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Portugália már most sem befektetésre ajánlott államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Standard & Poor's, az ibériai országban kialakult politikai válsággal indokolva a lépést.

Ezzel egy időben egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings Egyiptom eddig is mélyen spekulatív államadós-osztályzatát rontotta még tovább, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a legutóbbi belpolitikai fejlemények nyomán megvan a kockázata a politikai stabilitás jelentős romlásának.
A Standard & Poor's péntek esti londoni bejelentése szerint a negatív kilátás a hosszú lejáratú portugál külső és hazai szuverén adósság "BB/B" kockázati besorolására vonatkozik; ezeket az osztályzatokat a cég egyidejűleg megerősítette.

Az S&P közölte, hogy a negatív kilátás egyharmadosnál nagyobb eséllyel jelzi Portugália tizenkét hónapon belüli leminősítésének lehetőségét.

Az indoklás szerint az e héten bejelentett miniszteri lemondások miatt elakadhat a küszöbönálló portugál kötvénykibocsátás, és veszélybe kerülhet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka pénzügyi segélyprogramjának 2014-re tervezett befejezése is. Kiemelték, hogy a Portugáliában kialakult politikai instabilitás jórészt a gazdasági teljesítmény zsugorodásából, az emelkedő munkanélküliségből és a segélyprogram feltételeinek teljesítéséhez szükséges újabb költségvetési intézkedések kényszeréből eredő feszültségek következménye.

A cég előrejelzése szerint a portugál bruttó hazai termék (GDP) az idén is - immár a harmadik egymás utáni évben - csökkenni fog, 2013-ra reálértéken 2,1 százalékos GDP-visszaeséssel és 5,8 százalék körüli államháztartási hiánnyal számolnak. Jövőre és 2015-ben azonban az S&P már mérsékelt ütemű gazdasági növekedést valószínűsít Portugáliában.
Mindezek alapján a hitelminősítő jelenlegi prognózisa az, hogy a GDP-arányos nettó államadósság-ráta 2014-ben 122 százalékon tetőzik, majd lassú csökkenésnek indul.
A Fitch Ratings ugyancsak péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B"-ről egy fokozattal "B mínusz"-ra rontotta Egyiptom hosszú futamidejű külső és hazai szuverén adósságának besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
A Fitch módszertanában a "B mínusz" után a "CCC" besorolási sáv következik, amely már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.
A indoklása szerint az utóbbi napok egyiptomi fejleményei nyomán fennáll a kockázata a belpolitikai stabilitás érdemi meggyengülésének, ami kockázatokat jelent a gazdasági teljesítményre és Egyiptom hitelképességére is.

A Fitch Ratings szerint erősen bizonytalan, hogy a katonai puccsból eredő kockázatok mivé fejlődnek rövid távon, és bizonytalanság övezi azt is, hogy az ország milyen úton indulhat el a békés politikai átalakulás felé.

A hitelminősítő szerint a jelenlegi politikai környezetben nehezebbé válhat az IMF-program elnyeréséhez szükséges költségvetési és szerkezeti reformok végrehajtása.

A Fitch Ratings becslése szerint a júniussal véget ért 2012-2013-as pénzügyi évben az egyiptomi államháztartási hiány elérte a GDP 13,5 százalékát - ez a legmagasabb deficit a Fitch által besorolással ellátott összes ország közül -, az államadósság-ráta pedig 85 százalékra emelkedhetett.

A cég szerint a következő pénzügyi évre nemrégiben elfogadott költségvetést, amelyben 10 százalék alatti államháztartási hiánycél szerepel, csak politikailag nehezen érvényesíthető kiadáscsökkentésekkel és adóemelésekkel lehet elérni. A Fitch Ratings ezért az új költségvetési évre is kétszámjegyű államháztartási deficitet és tovább növekvő államadósság-rátát valószínűsít Egyiptomban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×