Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ipari termelés Magyarországon: bíztatók a kilátások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ING és a TakarékBank szakértője szerint csak ideiglenes az ipari termelés májusi csökkenése, mivel mind a rendelésállományok, mind a bizalmi indexek bíztatók a szektor teljesítményét illetően.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt előzetes adatai szerint májusban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, az előző havinál 1,3 százalékkal volt kisebb a kibocsátás.

Áprilisban, hét hónap csökkenés után, az ipari termelés 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt a termelés.

Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejti: a várakozásokat alulmúlva, 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban az egy évvel ezelőttihez képest, munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés ugyanennyivel esett vissza.

A KSH közlése szerint a járműgyártás is visszafogottabban teljesített, feltehetően a Suzuki hatására - írja a szakértő. A következő hónapokban azonban újra a járműgyártás adhat lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, míg a Suzuki visszatért a kétműszakos munkához.

Suppan Gergely szerint a kilátásokra nézve bíztató, hogy bár megtorpantak, de a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak.

Kifejtette, tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg az idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, a bázishatások miatt, és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett, 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

Balatoni András, az ING vezető elemzője is hasonlóan vélekedik: a májusi, havi szintű csökkenés szerinte is ideiglenes megtorpanás, mivel az elmúlt hónapokban az előző hónaphoz képest rendre nőtt az ipari termelés. Ezenkívül sem a bizalmi indexek, sem a rendelésállomány nem vetítik előre a kibocsátás csökkenését; áprilisban például 10 százalékkal bővült a rendelésállomány a kiemelt ágazatokban - hangsúlyozta a szakértő.

Az ING vezető elemzője kifejtette, egy-egy - akár tervezett - leállás is okozhatja a májusi visszaesést, és a következő hónapokban havi összevetésben már ismét nőhet az ipari termelés.

Balatoni András hangsúlyozta: annak, hogy éves összevetésben is visszaesett az ipar teljesítménye májusban, a tavalyi magas bázis az oka, és 2013 második felében, a bázis korrigálódásával már éves szinten is növekedés várható az ipari termelésben. A szakértő szerint az idén 3,5 százalékkal emelkedhet az ipari termelés Magyarországon.