Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Továbbra is többségben a céges vásárlók az autópiacon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mindössze 0,4 százalékkal több, 4975 új személygépkocsit helyeztek forgalomba júniusban a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta el a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter az év egészében 10 százalékos bővülésre számít.

Júniusban 4975 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mindössze 0,4 százalékkal, 19 darabbal többet, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Az év első hat hónapjában 27 160 új személygépkocsi került forgalomba, 2,2 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Erdélyi Péter kiemelte: az év eleji erős visszaesés után a forgalomba helyezések helyreálltak, és nem kell módosítani az év végéig ígért 58 ezres prognózison.

Júniusban 847 új kis haszonjárművet helyeztek forgalomba, ez 17,6 százalékkal elmarad a tavaly júniusban mérttől. A hathavi adatokat vizsgálva kisebb, 13,6 százalékos az elmaradás 2012-höz képest, az idén 4653 új kis haszonjármű állt forgalomba. Az előzetes, 12 ezres prognózist 10 ezerre módosította a szervezet - közölte az ügyvezető elnök.

A júniusban forgalomba helyezett 314 új nagy haszonjármű 37,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első hat hónapban 2035 nagy haszonjármű került forgalomba, ami 3,3 százalékos csökkenés 2012 azonos időszakához képest.

A forgalomba helyezett motorkerékpárok száma júniusban 230 volt, ez 2,5 százalékos csökkenés tavaly júniushoz képest. A féléves adatok viszont 5,8 százalékos emelkedést.

Erdélyi Péter közölte: jelentős túlsúlyban vannak a céges vásárlók, így a piac egészségtelen szerkezete fennmarad. A magánvásárlók többsége nem tud hitelt felvenni, hiába csökkentek a kamatok, még mindig drágának találják, és sok finanszírozó kiszállt - fejtette ki.

Jó pár év kell ahhoz, hogy a piac elérje azt a reális volument, ami elvárható - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia