Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkapják a BKV dolgozói a béremelést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkapják a BKV dolgozói azt a béremelést, amelyet a szakszervezetek többsége a közlekedési társasággal folytatott bértárgyalások során kialkudott, annak ellenére, hogy a BKV igazgatósága korábban minden szövetség aláírásához kötötte a juttatások biztosítását.

A Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV keddi közös, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a két legnagyobb szakszervezeti szövetséggel Tarlós István főpolgármester, György István ágazati főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a múlt héten megbeszéléseket folytatott. Ezen az érdekképviseletek vezetői azt kérték, hogy a BKV annak ellenére kösse meg az idei bérmegállapodást, hogy az egyik szakszervezet azt nem írja alá.

A közlemény szerint a főpolgármester arról biztosította a szakszervezeteket: támogatja a béremelést és "nem fogja hagyni", hogy egyetlen szakszervezet megakadályozza a megállapodást. Ezután a BKV igazgatósága úgy döntött, hogy a 24 aláíró szakszervezet hozzájárulásával a dolgozók megkapják az átlagosan havi 10 ezer forintos béremelést és a fejenként havi ötezer forint értékű Erzsébet- utalványt.

A főváros, a BKK és a BKV közleményében hangsúlyozta: az érdekképviseletek többsége megértette és elfogadta, hogy a gazdasági lehetőségek ennél többet nem engednek, csak a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete nem írta alá a megállapodást. A szakszervezet elnöke, Nemes Gábor korábban az MTI-nek ezt azzal indokolta, hogy a BKV létszámleépítésre készül, és szerették volna elérni, hogy a cég segítsen azoknak munkát találni, akiket elbocsátanak. A bérfejlesztést ugyanakkor nem akarták meggátolni - mondta.

A bérmegállapodás április 1-jétől lép hatályba, és az alapbéremelés, illetve az Erzsébet-utalványok mellett további juttatás szerepel: ha a személyi jellegű ráfordításokban megtakarítás lesz, akkor azt szétosztják a dolgozók között, ennek maximális mértéke 36 ezer forint lehet. A megállapodás december 31-ig érvényes.