Döntött a jegybank a hitelprogram részleteiről

InfoRádió / MTI
2013. április 30. 11:22
A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi eseti ülésén véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybankelnök egyben arról tájékoztatott, hogy "heteken belül" döntés születhet a kéthetes MNB-kötvény betétté alakításáról.

Matolcsy György közölte azt is, hogy a bankokkal való egyeztetések következtében döntés született arról, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtandó kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalék kamatmarzs plusz garanciadíj mellett folyósíthatnák.

A jegybanki növekedési hitelprogram keretében a kis- és közepes vállalatok 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak - mondta a jegybankelnök.

Hozzátette, a teljes program 2014 első felére is áthúzódva 0,7 százalékponttal is javíthatja a GDP-t.

A kedvezményes hitelek fedezetéül a jegybank által a kereskedelmi bankoknak nyújtott hitel maximális futamideje 10 év lehet.

Balog Ádám MNB-alelnök a program végrehajtásának ütemezését ismertetve jelezte: a jegybank május 8-ig előzetes véleményezésre küldi a hitelintézeteknek keretszerződés -tervezeteket, és május 28-án derül ki, melyik hitelintézet mennyi forráshoz jut. A program az előzetes terveknek megfelelően június eleje és augusztus vége között fut majd.

A Magyar Nemzeti Bank vezetése konzervatív és felelős monetáris politikát folytat - szögezte le Matolcsy György.

Arra a kérdésre, hogy a globális piaci hangulat romlása esetén lehet-e túl alacsony a jegybanki alapkamatszint úgy válaszolt: a monetáris tanács folyamatosan figyelemmel kíséri a világpiaci fejleményeket, és döntéseinél az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást is figyelembe veszi.

Előnyben a kisbankok

A kisbankokat részesítik előnyben a kkv-knak szánt kedvezményes hitelkeretet biztosító jegybanki hitelprogramban - jelentette be Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója.

Kifejtette: a keretösszeg allokálásánál az úgynevezett kártyaelosztásos technikát alkalmazzák annak érdekében, hogy ne a jelenlegi piaci struktúrát betonozza be a jegybank.

Hozzátette: a kkv-k a hitelállományuk legalább 5 százalékával pályázhatnak, és lehetőségük lesz mind az új hitelek, mind a devizahitelkiváltás esetében bankváltásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaputa Júlia tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást