Görögország elfogadta a közszféra reformját az újabb részletéért cserébe

InfoRádió / MTI
2013. április 29. 06:39
A külföldi hitelezők által szorgalmazott újabb megszorító csomagot fogadott el vasárnap éjjel a görög parlament, rábólintva egyebek közt a közszféra reformjára, benne köztisztviselők ezreinek leépítésére.

Az intézkedéscsomag, amely ellen több ezren tüntettek az este Athén központjában, lehetővé teszi, hogy a válságban lévő Görögország megkapja az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) "trojkája" által felajánlott mentőcsomag következő, összesen 8,8 milliárd eurónyi részleteit.

A konzervatívok vezette kormánykoalíció 168 szavazatával 123 ellenében jóváhagyott törvény értelmében közintézmények tucatjait zárják be és 15 ezer köztisztviselőt bocsátanak el vagy küldenek nyugdíjba 2014 végéig. A lépés példátlan Görögországban, ahol a köztisztviselői munka garantáltan nyugdíjas állásnak számított mostanáig.

A csomag megbonthatatlansága érdekében formailag egyetlen cikkbe foglalt törvény kiterjeszti emellett a 2011-ben bevezetett ingatlanadó alanyainak körét - miközben 15 százalékkal csökkenti az adó mértékét -, több szakmát megnyit a versenyszféra előtt, valamint fizetési könnyítéseket, például 48 havi részletfizetési lehetőséget biztosít az eladósodott vállalatok és háztartások számára, hogy törleszteni tudják adó- és társadalombiztosítási hátralékaikat.

A legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Sziriza indítványozta, hogy a képviselők nyilvánítsák alkotmányellenesnek az újabb megszorító csomag sürgősséggel való tárgyalását, javaslatát azonban elutasította a parlamenti többség, amely egy utolsó pillanatban beterjesztett módosítással a minimálbért is csökkentette, havi 580 euróról 490-re.

Joanisz Szturnarasz pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy a sürgősséggel való tárgyalás elkerülhetetlen volt, mivel az eurózóna pénzügyminisztereinek "már hétfőn állást kell foglalniuk a hitelfolyósítás folytatásáról, tekintettel arra, hogy Görögország csak így tudja fizetni a béreket és a nyugdíjakat.

A parlament előtt tiltakozók szerint azonban az újabb intézkedések csak súlyosbítani fogják a görögök megpróbáltatásait. A közszféra szakszervezeteit egyesítő ADEDY tömörülés és a magánszektor alkalmazottainak legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a GSEE azt jósolta, hogy az elfogadott törvény tovább fogja növelni az amúgy is rekord magas, 27 százalékos munkanélküliséget Görögországban.