eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

A növekedési hitelprogram újabb részletei

A héten nyilvánosságra kerülhetnek a növekedési hitelprogram újabb részletei.

A Magyar Nemzeti Bank korábban arról tájékoztatta a sajtót, hogy április végéig befejezi az egyeztetéseket a magyar pénzintézetekkel a növekedési hitelprogramról. Elsőként a nagybankok-, majd a kis- és közepes bankok vezetőivel, röviddel utána pedig 11 takarékszövetkezet vezetőjével tárgyalt a jegybanki vezetés a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése érdekében, a hónap elején bejelentett három intézkedésből álló programról.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója nemrég az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a pénzintézet csatlakozik a hitelprogramhoz és bár egyelőre nem tudni, hogy a 250 milliárd forintos hitelre szánt csomagból az OTP mennyit kap, ám a bank ugyanannyit hozzátesz saját forrásból és hasonlóan kedvező feltételekkel kínálja azt is.

Csányi Sándor kiemelte: "Én bízom benne, hogy figyelembe veszik a programban részt vevő bankok jelenlegi piaci részesedését és azt is, hogy például az elmúlt évben saját forrásból milyen növekedést értek el, vagy adott esetben csökkent a hitelállományuk. Mi nagyon aktívak voltunk, hiszen az OTP nélkül a vállalati hitelállomány 10 százalékkal csökkent, miközben mi 5 százalékkal nőttünk és hát bizonyos területeken, mint például a mezőgazdaságban 13 százalék volt a növekedésünk, tehát szeretnénk ezt tovább folytatni és hát ahhoz a hitelösszeghez, amit az első pillérből megkapunk, mi ugyanannyit hozzá fogunk tenni kedvező kondíciókkal."

A hitelprogram során jegybank egyrészt a már említett 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatná - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat, másrészt, a kkv-k 250 milliárd forint értékben válthatnák devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre, harmadrészt pedig a kereskedelmi bankok mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×