eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Google elárulja a pénzpiacok várható viselkedését

A Google segítségével meg lehet jósolni a pénzpiacok viselkedését - állítják kutatók. Brit és amerikai szakértők a használt pénzügyi fogalmakra történő keresések számát elemezték.

Az emberek akkor keresnek gyakrabban a "részvények", "portfólió" és "gazdaság" szavakra, amikor aggódnak a piacok állapota miatt - mondja Tobias Preis, a brit Warwick Business Scool viselkedéskutató és pénzügyi tanszékének professzora.

A Scientific Reports című magazinban megjelent kutatás szerint a Google-on és más internetes keresőkön az ilyen kifejezésekre és szavakra történő keresések megugrását általában a piacok visszaesése követi.

Amikor viszont kevésbé érdeklődnek a felhasználók a pénzügyi kifejezések iránt, akkor az a befektetők körében tapasztalható bizakodásra utalhat és a tőzsde-indexek emelkedését vetítheti előre.

Preis professzor szerint a Google keresési adatok ismeretében nagy haszonra lehetett volna szert tenni. Az "adósság" kifejezés keresési adatai alapján, egy rövidtávú befektetési stratégiával 2004 és 2011. között 326 százalékos profitot lehetett volna elérni. Ha csak papírokat vettek volna 2004-ben és azokat 2011-ben eladták volna, azzal mindössze 16 százalékos hasznot szereztek volna - mondták a kutatók.

A Google minden héten publikálja a különböző kifejezésekre vonatkozó keresési adatokat és egyre többen kísérleteznek azzal, hogy a hatalmas adatmennyiségből megpróbálják megjósolni a piacok viselkedését. Arra azonban kevés bizonyíték van, hogy a való világban tényleg hasznot lehet húzni az adat-analízisből - jegyzi meg a Financial Times.

Sok kutató a közösségi oldalakon megjelenő kommenteket figyeli. Egy a Twittert figyelő fedezeti alap azonban egy hónap működés után megszűnt.

Preis professzor szerint sem kell mindenképpen hinni a "jövőbelátás" tudományában: a keresési adatok publikálása megváltoztatja a befektetők viselkedését és így elillan a lehetőség, hogy a piaci mozgások megjóslásával profitra tegyenek szert.

Más kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy a keresések elemzésével nyomon lehet követni az influenza terjedését vagy következtetni lehet arra, hogy mikor kezdenek emelkedni az ingatlanárak - az Angol Központi Bank 2011-es kutatása szerint egy hónappal azután, hogy tetőznek az "ingatlanközvetítő" szóra történő keresések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×