Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hernádi Zsolt: A belső átalakulásra figyelt a Mol

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A csoport belső átalakítására figyelt tavaly a Mol, a kevesebb mint egy év alatt végrehajtott változás eredményeképpen ma sokkal áttekinthetőbb és hatékonyabb struktúrában működik a vállalat - fejtette ki Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató csütörtökön Budapesten, a Mol Nyrt. éves közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a 40 országban jelenlévő Molnál szétválasztották a csoportszintű és a helyi működést. A helyi vállalatok sokkal nagyobb önállóságot kaptak, ezáltal a döntési folyamatok felgyorsultak, hatékonyabbá váltak. Az átalakítás egyik célja volt nemzetközivé tenni a vállalatot, így a vállalatközpont jelenlegi 600-620 fős állományának már több mint egynegyede külföldi.

Hernádi Zsolt kifejtette, hogy a Mol az idén sem számol a gazdasági környezet kedvező változásával és azzal, hogy a vállalat számára fontos térségekben erőteljes gazdasági növekedés fog beindulni. Azzal sem számol, hogy a kőolaj ára vagy a finomítói marzsok alakulása kiszámíthatóbbá válik. Hozzátette: a vállalat felkészült és képes arra, hogy helytálljon a kihívásokkal teli gazdasági környezetben.

Szíriával kapcsolatban azt mondta: 2013-ban nem számol bevétellel a vállalat, de 2014-ben már elképzelhető, hogy érkezik onnan bevétel.

Arra a kérdésre, hogy van-e egyeztetés a Mol és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között a Haza és Haladás Alapítványnak nyújtott támogatással kapcsolatban, Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, hogy sokat szokott beszélgetni a miniszter asszonnyal, de hogy miről és mikor, az maradjon a kettejük titka.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a múlt pénteken egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy tájékoztatást kér a Mol támogatási politikájáról, miután kiderült, hogy az olajipari vállalat támogatta a Bajnai Gordon volt kormányfőhöz köthető Haza és Haladás Alapítványt.

Ezzel kapcsolatban Hernádi Zsolt kifejtette, hogy a Mol-csoport évente mintegy 3 milliárd forintot fordít társadalmi felelősségvállalásra. Ennek mintegy kétharmada az üzleti tevékenységéhez kapcsolódó szponzoráció, a maradék összeggel pedig egy-egy társadalmi mozgalomnak, alapítványnak vagy éppen konferenciáknak nyújt pénzügyi támogatást, annak társadalmi hasznossága miatt. Az utóbbi kategóriába tartozik az említett alapítvány támogatása is.

Az INA-részesedés újratárgyalására vonatkozó kérdésre Hernádi Zsolt válaszában elmondta: a horvát kormánnyal folyamatosan tárgyal a Mol, de hogy mikor és miről, arról soha nem előre és nem menet közben számolnak be. Ha van olyan eredménye a tárgyalásoknak, amely hatással van a társaság működésére, akkor kommunikálnak a részvényesek felé.

Hozzáfűzte, hogy a Mol horvátországi szerepvállalását alapvetően meghatározza az, hogy a Mol irányítási jogokkal rendelkezik az INA-ban, társbefektetője a horvát kormány, az együttműködést pedig szerződésrendszer szabályozza, amelyet a felek mind a mai napig pontosan betartottak és a jövőben is be fognak tartani. Másodlagos kérdésnek nevezte, hogy a Mol emellett vásárol-e INA-részvényeket, mert az irányítási joghoz ennek nincs köze, az nem a részvények mennyiségétől függ.