eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Hernádi Zsolt: A belső átalakulásra figyelt a Mol

A csoport belső átalakítására figyelt tavaly a Mol, a kevesebb mint egy év alatt végrehajtott változás eredményeképpen ma sokkal áttekinthetőbb és hatékonyabb struktúrában működik a vállalat - fejtette ki Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató csütörtökön Budapesten, a Mol Nyrt. éves közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a 40 országban jelenlévő Molnál szétválasztották a csoportszintű és a helyi működést. A helyi vállalatok sokkal nagyobb önállóságot kaptak, ezáltal a döntési folyamatok felgyorsultak, hatékonyabbá váltak. Az átalakítás egyik célja volt nemzetközivé tenni a vállalatot, így a vállalatközpont jelenlegi 600-620 fős állományának már több mint egynegyede külföldi.

Hernádi Zsolt kifejtette, hogy a Mol az idén sem számol a gazdasági környezet kedvező változásával és azzal, hogy a vállalat számára fontos térségekben erőteljes gazdasági növekedés fog beindulni. Azzal sem számol, hogy a kőolaj ára vagy a finomítói marzsok alakulása kiszámíthatóbbá válik. Hozzátette: a vállalat felkészült és képes arra, hogy helytálljon a kihívásokkal teli gazdasági környezetben.

Szíriával kapcsolatban azt mondta: 2013-ban nem számol bevétellel a vállalat, de 2014-ben már elképzelhető, hogy érkezik onnan bevétel.

Arra a kérdésre, hogy van-e egyeztetés a Mol és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között a Haza és Haladás Alapítványnak nyújtott támogatással kapcsolatban, Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, hogy sokat szokott beszélgetni a miniszter asszonnyal, de hogy miről és mikor, az maradjon a kettejük titka.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a múlt pénteken egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy tájékoztatást kér a Mol támogatási politikájáról, miután kiderült, hogy az olajipari vállalat támogatta a Bajnai Gordon volt kormányfőhöz köthető Haza és Haladás Alapítványt.

Ezzel kapcsolatban Hernádi Zsolt kifejtette, hogy a Mol-csoport évente mintegy 3 milliárd forintot fordít társadalmi felelősségvállalásra. Ennek mintegy kétharmada az üzleti tevékenységéhez kapcsolódó szponzoráció, a maradék összeggel pedig egy-egy társadalmi mozgalomnak, alapítványnak vagy éppen konferenciáknak nyújt pénzügyi támogatást, annak társadalmi hasznossága miatt. Az utóbbi kategóriába tartozik az említett alapítvány támogatása is.

Az INA-részesedés újratárgyalására vonatkozó kérdésre Hernádi Zsolt válaszában elmondta: a horvát kormánnyal folyamatosan tárgyal a Mol, de hogy mikor és miről, arról soha nem előre és nem menet közben számolnak be. Ha van olyan eredménye a tárgyalásoknak, amely hatással van a társaság működésére, akkor kommunikálnak a részvényesek felé.

Hozzáfűzte, hogy a Mol horvátországi szerepvállalását alapvetően meghatározza az, hogy a Mol irányítási jogokkal rendelkezik az INA-ban, társbefektetője a horvát kormány, az együttműködést pedig szerződésrendszer szabályozza, amelyet a felek mind a mai napig pontosan betartottak és a jövőben is be fognak tartani. Másodlagos kérdésnek nevezte, hogy a Mol emellett vásárol-e INA-részvényeket, mert az irányítási joghoz ennek nincs köze, az nem a részvények mennyiségétől függ.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×