eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ennyi osztalékot szavazott meg a Richter közgyűlése

Részvényenként 660 forintos osztalék kifizetéséről döntött a Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése csütörtökön, az osztalék mértéke megegyezik a tavalyival.

Az osztalék kifizetése június 17-én kezdődik.

A társaság a 2012. évi, magyar számviteli szabályok szerinti 43,91 milliárd forint adózott eredményéből 12,27 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között, 31,64 milliárd forint pedig az eredménytartalékba kerül.

A közgyűlés az anyavállalat 2012. évi gazdálkodásáról szóló beszámolóját 654,95 milliárd mérlegfőösszeggel és 43,91 milliárd forint adózott eredménnyel, a Richter csoport nemzetközi számviteli standardok szerinti konszolidált beszámolóját 672,237 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 49,08 milliárd forint eredménnyel fogadta el.

A közgyűlésen a részvényesek 66,84 százaléka jelent meg.

A közgyűlés megszavazta az igazgatóság javaslatát a részvények névértékének tizedelésére, a névérték így ezer forintról száz forintra változik. A társaság ettől azt várja, hogy megélénkül a részvények kereskedése. A jelenlegi, 30 ezer forint fölötti árfolyam ugyanis a kisbefektetők számára túlságosan magas, tizedennyi árfolyam azonban már felkeltheti a kisebb befektethető összeggel rendelkezők érdeklődését is.

A részvényesek felhatalmazták az igazgatóságot, hogy a következő évi rendes közgyűlés időpontjáig saját részvényeket vásároljon tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalomban, legfeljebb a jegyzett tőke 10 százalékának erejéig. A saját részvények egyrészt felvásárlási ügyletekben fizetési eszközként használhatók fel, másrészt a Richter részvényalapú munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszereit szolgálják.

Bogsch Erik vezérigazgató a vállalat nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerinti konszolidált jelentését ismertetve elmondta: az idén 112 éves a Richter a válság ellenére eredményes évet zárt tavaly. A válság negatív hatásai között említette a kormány költségvetési megszorításra vonatkozó törekvését, ami a gyógyszerárak leszorításában nyilvánult meg, továbbá a vásárlóerő mérséklődését, ami miatt a gyógyszervásárlásra költött összeg is csökkent.

Úgy vélte, hogy mindezeket ésszerű takarékossággal és a hatékonyság javításával ellensúlyozhatja a vállalat, és hangsúlyozta az innováció, az új készítmények kutatásának-fejlesztésének fontosságát.

A tavalyi év eseményei közül a vezérigazgató kiemelte, hogy az amerikai Forest gyógyszeripari vállalattal közösen fejlesztett cariprazine antipszichotikum fázis III vizsgálata pozitív eredményeket hozott két indikációra, és ez lehetővé tette, hogy a Forest novemberben törzskönyvi kérelmet nyújtson be a hatóanyagra az Egyesült Államokban. További fontos esemény volt, hogy a méhmióma elleni eredeti készítmény, az Esmya forgalomba hozatali engedélyt kapott az EU-ban és a szer azóta több országban - köztük Magyarországon is - társadalombiztosítási támogatást is kapott. Kiemelte még, hogy tavaly Debrecenben felavatták a Richter új biotechnológiai üzemét, továbbá novemberben a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Richterrel.

A Richter konszolidált árbevétele 326,7 milliárd forint volt 2012-ben, 6,1 százalékkal haladta meg az előző évit, nettó eredménye pedig 0,8 százalékkal 49,1 milliárd forintra csökkent.

Beruházásokra 30 milliárd forintot költött tavaly a gyógyszergyár, pénzeszközei pedig 100 milliárd forint körüli összeget tettek ki 2012 végén.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×