Inforádió

Meghallgatom Élő adás

G20-összefogás készül az adóelkerülés elleni harcban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Növekvő készség tapasztalható a G20 tagországok körében az adóelkerülés elleni harcban.

A vezető iparosodott országok (G20) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétvégi megbeszéléseit követően Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy Washingtonban adott interjúban annak a benyomásának adott hangot, hogy növekvő együttműködési készséget tapasztalt a résztvevők körében az adóelkerülés elleni nemzetközi küzdelemben.

"Nagy támogatást kapott és erős lendületet nyert a BEPS-kezdeményezés" - mondta Wolfgang Schäuble. Olyannyira, hogy a G20 elnöki tisztét jövőre betöltő Ausztrália ciklusa súlyponti kérdésévé kívánja tenni a témát. A BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) kezdeményezésével az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) kívánja felvenni a harcot a nagy nemzetközi konszernek azon gyakorlatával, hogy adóparadicsomokban számolják el más országokban keletkező bevételeiket, kiürítve ezáltal az érintett ország adóalapját.

Angel Gurria OECD-főtitkár által a megbeszéléseken beterjesztett köztes BEPS-jelentés szerint "a nemzetközi adóügyi együttműködés keretei 2009 óta jelentősen kibővültek", de szakértői vizsgálatok 14 országnál hiányosságokat tártak fel az adóügyi információcsere gyakorlatában, közöttük Svájc esetében is. Az OECD "feketelistáján" egyebek között Panama, Trinidad és Tobago, az Egyesült Arab Emirátusok, a Marshall-szigetek, Brunei és Libéria szerepelnek.