Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kényszertörlés a felelőtlenekkel szemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly augusztustól a cégbíróságok kényszertörléssel szüntethetnek meg cégeket, március végéig 4119 ilyen eset történt, az érintettek 42 százaléka Pest megyei társaság volt - közölte a feketelista.hu céginformációs honlap pénteken az MTI-vel.

Második helyen a főváros áll 7,1 százalékkal, majd Fejér megye következik 6,6 százalékkal. A városok közül Debrecen vezet 156 kényszertörléssel, amely 3 százalék körüli részarány.

Kényszertörlést akkor rendelhet el a cégbíróság, ha az érintett megkezdett végelszámolása három éven belül nem fejeződött be, a cég jogutód nélkül megszűnt, a végelszámolási szabályokat nem megfelelően alkalmazta, illetve a céget a bíróság - a törvényességi felügyelete során - szünteti meg.

A kényszertörlés lezárulását követő 90 napon belül a pénzükhöz nem jutott hitelezők bíróságon keresztül fordulhatnak az utolsó három év vezető beosztottai ellen. Akik a cég döntéseire befolyást gyakoroltak, maguk fizetik a meg nem térült hitelezői követelést.

Az új jogi szabályozás nyomán 2012 augusztusától a cégbíróságok elrendelhetik a cégek kényszertörlését a cégnyilvántartásból. Az idei év első negyedévének végéig összesített adatok szerint a cégbíróságok 4119 céggel szemben éltek a kényszertörlés eszközével - tájékoztat a feketelista.hu portál. A honlapon keresztül (a kényszertörlésekkel együtt) 12 különféle állami nyilvántartásból közel félmillió cégről szerezhető információ - mondja Iklódi András, a portál főszerkesztője.