Matolcsy: Megkezdődött a monetáris politika megújítása

InfoRádió / MTI
2013. április 18. 11:24
A jegybank támogatná a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összeolvadását, ha a kormány, illetve a kormányzó frakciószövetség ezt kezdeményezné - mondta Matolcsy György jegybankelnök az MTI-nek adott interjújában.

Az MNB elnöke a távirati irodának március 4-i kinevezése óta adott első interjújában arról is beszélt: az esetleges összevonástól függetlenül szükség van egy harmadik jegybanki alelnökre. Matolcsy György emlékeztetett: 2008 után az egész világban, így különösen az Európai Unióban az egyik legfontosabb tendencia az, hogy a jegybankokat megerősítik felügyeleti jogosítványokkal.

Matolcsy György szerint az uniós államok pénzügyi problémáinak további megelőzésére gyorsítani kell a jegybankok és felügyeletek, a szabályozó hatóságok integrációját.

Drága a magyar pénzügyi rendszer

Még az elején tart a magyar monetáris politika megújítása - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Jelezte: támogatja a bankszövetség elnökének felvetését, amely szerint korlátozni lehetne azon pénzintézetek hozzáférését a jegybank kéthetes eszközéhez, amelyek nem folytatnak tényleges pénzügyi tevékenységet Magyarországon. Matolcsy György hangsúlyozta: a pénzügyi stabilitás rendben van, de drágán működik a hazai pénzügyi rendszer.

A jegybanktörvény szerinti harmadik célt, a gazdaság stabilitását és a kormányzat gazdaságpolitikájának támogatását is a monetáris politika középpontjába kell állítani. Az MNB a jelenlegi 4500 milliárd forintról 3600 milliárd forintra kívánja csökkenteni a kéthetes kötvényállományt.