Varga Mihály: Újraindul a növekedés

InfoRádió / MTI
2013. április 16. 10:59
A kormány azzal számol az aktualizált konvergenciaprogramban, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a hiány és ehhez nincs szükség újabb intézkedésekre - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az idei, aktualizált konvergenciaprogram ismertetésekor.

A gazdasági tárca vezetője jelezte, hogy a növekedés újraindulását elsősorban egyedi tételek korrekciója, így a kedvezőbb mezőgazdasági év, a külső kereslet élénkülése, a stabil államháztartási helyzet és a magyar pénzintézetek hitelbővítő intézkedései segíthetik.

A kormány az idén és jövőre is 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol a legfrissebb konvergenciaprogramban - ismertette a miniszter. Ennek értelmében az államadósság GDP-arányos szintje az idei évben 78,1 százalékra, jövőre pedig 77,2 százalékra csökken. Varga Mihály jelezte, hogy a dokumentumban 293,1 forintos euróárfolyammal számoltak, ami magasabb az ősszel várt 283 forintnál.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány azzal számol, hogy Magyarország az idén kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Kifejtette: mivel Magyarország az elmúlt 2 évben teljesíteni tudta a 3 százalék alatti hiányt, az államháztartás egyensúlyi pályára került, így "minden okunk feltételezni", hogy Brüsszel megszünteti a 2004 óta tartó eljárást.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaságra ható kockázatok hatására a bruttó hazai termék 0,6 százalékára csökkenhet a költségvetési tartalék, de ezzel a szinttel is biztonságosan teljesíthető az idei hiánycél.

A kormány nem zárolja a tartalékokat, de a kockázatok így is mintegy 0,7 százalékponttal csökkentik a tartalékok GDP-arányos szintjét - tette hozzá.

Varga Mihály szerint a pénzügyi tranzakciós illeték esetében ugyan alacsonyabb bevétele származott eddig az államháztartásnak, mint amire korábban számítani lehetett, de ez a kérdés is részét képezi majd a Bankszövetséggel való tárgyalásoknak.

Az e-útdíj rendszerből és a pénztárgépek központi bekötéséből származó bevételekkel kapcsolatos kérdésre a miniszter leszögezte: ha elindulnak ezek a rendszerek, akkor az év második felében, nagyjából szeptemberig kell megvizsgálni, hogy hozzák-e a várt bevételt.

Varga Mihály kérdésre válaszolva jelezte: belátható időn belül nem lesz reális kérdés Magyarország euróövezeti csatlakozása, így talán az évtized végére jöhet el az az idő, hogy ez a kérdés újra napirendre kerüljön. Úgy fogalmazott: "messze vagyunk még attól, hogy a konvergenciakritérium összes feltételét teljesítsük". Leszögezte ugyanakkor, hogy a hétvégén Dublinban megtartott informális uniós pénzügyminiszteri találkozón is azt jelezték, "Magyarország inkább ne sopánkodjon amiatt, hogy nem tagja az euróövezetnek".