eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb cégekkel köt stratégiai együttműködési megállapodást a kormány

Újabb hét külföldi érdekeltségű magyarországi nagyvállalattal köt stratégiai együttműködési megállapodást a kormány - derül ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározatokból.

Eszerint a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök ír alá együttműködési megállapodást a Siemens Zrt.-vel. A nemzetgazdasági miniszter láthatja el kézjegyével az Ericsson Magyarország Kft.-vel, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.-vel, a Teva Gyógyszergyár Zrt.-vel és a Teva Magyarország Zrt.-vel kötendő megállapodásokat, a Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. esetében a Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára az aláíró.

A kormány legutóbb hétfőn a Lego magyarországi cégével kötött stratégiai megállapodást, ez volt a 19. ilyen dokumentum, összesen 40 hasonló együttműködés aláírását tervezik.

A Siemens Zrt. a hazai elektrotechnikai és elektronikai vezető nagyvállalatok egyike. Az elmúlt két évben 400-zal nőtt a magyarországi Siemens-cégek dolgozói létszáma, így az alkalmazottak száma 2012 végén már meghaladta a kétezret. A Siemens Zrt. három telephelyen négy üzletágat visz Budapesten. Ezek: ipar, infrastruktúra, energia és egészségügy. Emellett egy hallókészüléket előállító és két szoftveres Siemens-cég tevékenykedik Magyarországon, ezek exportra termelnek.

A svéd Ericsson a világ legnagyobb távközlési berendezés gyártója. A cég Magyarországon 1991-ben létrejött leányvállalata, az Ericsson Magyarország Kft. az informatikai szolgáltatások területén tevékenykedik. Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese egy februári sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég okos hálózatokat fejleszt, ehhez Magyarországon kutatóintézetet működtet. A cégnél több mint 1500-an dolgoznak.

A Knorr-Bremse világszerte a vasúti és haszongépjárművek fékrendszereinek vezető gyártója. 2012-ben a világ 65 országában volt jelen, idén pedig további hat céget alapítanak világszerte. A konszern egyik legnagyobb és legfontosabb európai gyártóbázisa Kecskeméten működik. A tavalyi adatokat szerint összesen mintegy 1800 munkavállalójuk volt Magyarországon, ebből több mint 800 Kecskeméten.

A Teva gyógyszergyártó és forgalmazó cégcsoportnak 50 országban van közvetlen képviselete, 25 országban gyártóhelye, 18 országban kutató-fejlesztő központja, így mára a világ vezető generikus gyógyszergyártója és fejlesztője. A Teva Magyarország Zrt. a cégcsoport európai központja. A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg. A debreceni központú társaságnak három telephelye van Magyarországon. Debrecenben zajlik a kutatás-fejlesztés, valamint gyógyszeralapanyagokat és szilárd gyógyszerformákat - többek között kapszulákat és tablettákat - gyártanak. A Teva sajóbábonyi telephelyét 2005-ben adták át; ott állítják elő a fermentációs technológiára épülő gyógyszerhatóanyagokat. Tavaly adták át a Teva új, infúziós szereket és vakcinákat gyártó központját Gödöllőn.

A Sanofi-Aventis Zrt. a világ negyedik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, közel 105 000 munkatársat foglalkoztat több mint 110 országban. Négy magyarországi telephelyén 2300-an dolgoznak. A vállalat nemzetközi háttere és a cégcsoporthoz tartozó Chinoin Zrt. 100 éves magyarországi tapasztalata miatt egyedülálló vállalat a régióban, kutatóközpontjuk jelentősen hozzájárul a világszintű innovatív készítmények biztosításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×