eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lassult a kínai gazdasági növekedés

A várt 8 százalékkal szemben 7,7 százalékra lassult a kínai gazdaság éves növekedése az év első negyedében a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 7,9 százalékról - jelentette be a kínai központi statisztikai hivatal hétfőn.

A lassuló ütem elsősorban a globális gazdaság szintén lassú felépülésével függ össze, s a fejlett országokba irányuló kivitel továbbra sem bíztató - magyarázta a hivatal szóvivője, Seng Laj-jün.

Jelezte, hogy az új kormány a minőségi gazdasági növekedésre összpontosít, s úgy vélte, a mérséklődő növekedés jobb lehetőséget teremt arra, hogy a gazdaság függőségét az exportról és a beruházásokról a fogyasztás irányába tereljék, a vállalatok pedig folytassák a szükséges szerkezetátalakítást. A frissen közölt adatokból az derült ki, hogy a fogyasztás 4,3 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az első negyedéves GDP adat ugyan elmaradt a közgazdászok 8 százalékos előrejelzésétől, de Seng szerint semmi ok az aggodalomra, az éves 7,5 százalékos növekedési cél tartható lesz.

Az ipari termelés az első három hónapban 9,5 százalékkal bővült éves összehasonlításban, növekedési ütemét tekintve 2,1 százalékponttal alacsonyabb volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az állóeszköz beruházások a tavalyi év azonos időszakához képes ugyanolyan szinten, 20,9 százalékkal nőttek.

A fogyasztás 12,4 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, növekedésének üteme visszaesett a tavalyi negyedik negyedéves 14,8 százalékról.

A kínai makrogazdasági adatok máris éreztették negatív hatásukat az ázsiai tőzsdéken, illetve a Brent olaj piacán.

A kínai gazdaság 2012-ben 7,8 százalékos növekedést produkált, 1999 óta a leggyengébbet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×