eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Indul Romániában a roncsautóprogram

Május közepén indul Romániában a roncsautóprogram, amelyre az idén a román kormány mintegy 30 millió eurónak megfelelő lejt fordít - jelentette ki Rovana Plumb román környezetvédelmi miniszter a bukaresti közszolgálati rádióban.

A szaktárca hétfőn bocsátja közvitára a roncsautóprogramról szóló rendeletet, amely szerint a tíz évnél öregebb gépkocsik után a tulajdonosok 6500 lej (mintegy 1500 euró) értékű jegyet kapnak, amit felhasználhatnak egy új gépkocsi megvásárlására.

Újdonságot jelent, hogy a kormány megnövelte az értékjegy árát a korábbi mintegy 900 euróról, ugyanakkor az új gépkocsi megvásárlásakor csak egy értékjegyet lehet felhasználni, ami összességében azt jelenti, csökkent a kedvezmény, hiszen az eddigi 2700 euró helyett az idén már csak 1500 eurós értékjegyet lehet felhasználni új autó vásárlására.

A miniszter leszögezte, hogy továbbra is lehet értékesíteni az értékjegyeket, amelyek nem névre szólóak. Mint mondta, azért tanúsítanak rugalmasságot ezen a téren, mert a felmérések szerint a kereskedés tiltása esetén számos értékjegy felhasználatlan maradna. Vannak ugyanis olyan szegényebb megyék, ahol nagyon magas a 10 évnél idősebb autók aránya, de nincs kereslet új gépkocsik iránt, más gazdagabb megyékben viszont nagy a kereslet az új járművekre. A kormány ezért megadja a lehetőséget, hogy az értékjegy tulajdonosok, akik nem kívánnak új gépkocsit vásárolni, eladhassák a papírokat olyanoknak, akik új jármű megvásárlásában érdekeltek.

A tervek szerint hivatalosan április 22-én kezdődik a használt gépkocsikat begyűjtő cégek és az új járműveket forgalmazó társaságok kiválogatása, az értékjegyeket pedig május közepén kezdik kibocsátani.

A román kormány tavaly két részletben 171 millió lejt (39 millió euró) fordított erre a programra, ami 45 ezer használt gépkocsinak a forgalomból való kivonására volt elég. Tavaly Romániában 15 ezer új gépkocsit adtak el a roncsautó-program keretében.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×