eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Barroso: ne kicsinyeljék le az európai gazdaság eredményeit

Az Európai Bizottság elnöke arra szólított föl pénteken az Egyesült Államokban, hogy senki ne kicsinyelje le Európa gazdaságának eredményeit és pénzügyi állapotát.

"Gazdasági fundamentumaink jók. Európa továbbra is a legnagyobb gazdaság a világon" - mondta José Manuel Barroso New Yorkban, az EU-Egyesült Államok kereskedelmi kamara és a Bloomberg gazdasági hírügynökség közös konferenciáján.

Az államadósságnak a GDP-hez viszonyított aránya Európában 82,5 százalék, ami "nagyon magas, de még mindig határozottan jobb", mint az Egyesült Államokban, ahol majdnem 103 százalék, vagy Japánban, ahol csaknem 230 százalék - mondta.

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette: nem az euró a pénzügyi válság oka, az európai közös valuta "nagyon stabil". Úgy vélekedett, az Európai Unió maga mögött hagyta a válságnak azt a szakaszát, amelyben az euró léte volt veszélyben.

José Manuel Barroso felszólalása után újságíróknak elmondta: a ciprusi válság intő jel Európa számára, hogy gyorsabb és mélyebb bankuniót kell létrehozni. "Ez a tanulság. Még nincs kész a teljes arzenál, az az eszközkészlet, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy szembenézzünk a válsággal" - mondta az Európai Bizottság elnöke egyesült államokbeli látogatásán.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×