Barroso: ne kicsinyeljék le az európai gazdaság eredményeit

InfoRádió / MTI
2013. április 13. 10:03
Az Európai Bizottság elnöke arra szólított föl pénteken az Egyesült Államokban, hogy senki ne kicsinyelje le Európa gazdaságának eredményeit és pénzügyi állapotát.

"Gazdasági fundamentumaink jók. Európa továbbra is a legnagyobb gazdaság a világon" - mondta José Manuel Barroso New Yorkban, az EU-Egyesült Államok kereskedelmi kamara és a Bloomberg gazdasági hírügynökség közös konferenciáján.

Az államadósságnak a GDP-hez viszonyított aránya Európában 82,5 százalék, ami "nagyon magas, de még mindig határozottan jobb", mint az Egyesült Államokban, ahol majdnem 103 százalék, vagy Japánban, ahol csaknem 230 százalék - mondta.

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette: nem az euró a pénzügyi válság oka, az európai közös valuta "nagyon stabil". Úgy vélekedett, az Európai Unió maga mögött hagyta a válságnak azt a szakaszát, amelyben az euró léte volt veszélyben.

José Manuel Barroso felszólalása után újságíróknak elmondta: a ciprusi válság intő jel Európa számára, hogy gyorsabb és mélyebb bankuniót kell létrehozni. "Ez a tanulság. Még nincs kész a teljes arzenál, az az eszközkészlet, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy szembenézzünk a válsággal" - mondta az Európai Bizottság elnöke egyesült államokbeli látogatásán.