Kamatdöntés - ilyen arányban szavazott a monetáris tanács

InfoRádió / MTI
2013. április 10. 14:09
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbbi kamatdöntő ülésén 7:2 arányban szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére. A kamatszint tartására a két korábban kinevezett alelnök voksolt.

A március 26-i ülés szerdán nyilvánosságra hozott rövidített jegyzőkönyve szerint az alapkamat 5,00 százalékra csökkentésére Matolcsy György jegybankelnök és Balog Ádám alelnök, valamint Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György és Pleschinger Gyula külső tagok voksoltak. Az 5,25 százalékos kamat szinten tartására az MNB két alelnöke, Király Júlia és Karvalits Ferenc szavazott.

A tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az alapkamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs nyomás mérsékelt marad és a pénzügyi piaci környezetet övező bizonytalanság csökken.

Utoljára vett részt a tanács ülésén Karvalits Ferenc, illetve Király Júlia. Előbbi hatéves mandátuma március végén lejárt, míg Király Júlia alelnök legkésőbb április 22-i hatállyal benyújtotta lemondását.