eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Visszatér a régi rend: fizetés a szabadság ideje alatt

Akár már június elsejétől hatályba léphet a munka törvénykönyvének a módosítása, amely a szabadságok elszámolását érintené - mondta el az RSM-DTM adószakértője. Fekete Zoltán Titusz hozzátette: a változtatást és így a korábbi számítási mód visszaállítását az teszi szükségessé, hogy a jelenlegi szabályozás szerint vannak olyan hónapok az évben, amikor a szabadságon lévő munkavállalók bére csökken.

Lezárulni látszik az a hónapok óta húzódó bizonytalanság, hogy miként kell a távolléti díjat számítani, vagyis mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik olyan hónapokban szeretnének szabadságra menni, amikor az új számítási szabályok miatt kevesebb fizetést kapnának kézhez, mintha a teljes hónapot végigdolgozták volna - mondta az RSM-DTM adószakértője. Fekete Zoltán Titusz kiemelte: elkészült erre vonatkozóan egy törvényjavaslat, amely nyilvánosságra került, de még egyeztetés alatt áll.

Ez a távolléti díj szabályozását újragondolja, és rendezni fogja a kérdést azon munkavállalók esetében, akik általános munkarendben dolgoznak, tehát napi 8 órát dolgoznak havi bér ellenében. Számukra vissza fog térni az a régi rend, hogy ugyanannyi bért kapnak a szabadságuk idején, mintha dolgoznának.

Elképzelhető, hogy erről még áprilisban elfogadott és kihirdetett törvénymódosítás lesz, akkor a június elseje után kivett szabadságok esetében lehetne figyelembe venni az új szabályokat.

A teljes interjú meghallgatható az Adóinfó című magazinban.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×