Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkenhet a benzin ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kisebb-nagyobb csökkenéssel zárták a hetet a finomított termékárak, a forint viszont végre az autósok mellé állt, így mind a benzinesek mind a dízelesek reménykedhet az árcsökkentésben. A dízelnél legfeljebb 2-3, a benzin esetén akár 6-7 forintos árcsökkenés is elképzelhető - vélekedik a Portfolio.

A Brent árfolyama a jelentőset esett héten, a fekete arany árfolyama a 104 dolláros szint közelébe csúszott vissza, ennek megfelelően pedig a finomított termékárak is lefelé mozdultak, igaz utóbbiak esetén még lenne hova esni. A jelentős áresést elsősorban az európai gazdaság felől érkező kedvezőtlen hírekkel és makroadatokkal magyarázhatjuk.

A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai eltérő mértékben, de lefelé mozdultak, a benzin esetében látott 2,7 százalékos csökkenés és a dízel esetén tapasztal 0,2 százalékos visszaesés közül csak előbbi indokolna árváltozást.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 237-es átlagos szintekről a héten 234,7-ig erősödött a dollárral szemben, ami kedvezően hathat a hazai autósok számára. A dolláros átlagárak csökkenését most a hazai fizetőeszköz erősödése is segítette. A benzin forintban mérve 3,6 százalékos a gázolaj 1,2 százalékos csökkenést produkált, mely részben a hazai fizetőeszköz jó teljesítményének tudható be. A gázolaj esetén az árak szinten tartása sem okozna meglepetést a MOL eddigi gyakorlata alapján.

A héten látott elmozdulások alapján szerdán csökkenésre kerülhet majd sor a hazai kutakon. A benzin esetében literenként 6-7 forintos, a gázolaj esetén 2-3 forintos árcsökkentésre kerülhet majd sor. A lépést a forint erősödése mellett a finomított termékárak csökkenése indokolja, de a MOL eddigi gyakorlata alapján a dízelnél árak változatlanul tartása sem lenne meglepetés, mivel itt a dolláros árak csökkenése szolidabb volt.