eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Bosch tovább építi új központi bázisát Budapesten

A német Bosch csoport tovább építi új központi bázisát Budapesten: a második ütem építése pénteken kezdődött, az épület alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében tették le. A fejlesztés két ütemének összértéke 2015-re eléri a 30 milliárd forintot.

Az idén nyáron átadandó első épületbe, amelynek építése 2011-ben kezdődött, a Robert Bosch Kft. és a Bosch Rexroth Kft. összesen több mint 350 fejlesztő, értékesítő és adminisztrációs területen dolgozó munkatársa költözik.

Varga Mihály kiemelte: a kormány számára a legfontosabb cél a kiszámítható gazdaságpolitika megteremtése, a foglalkoztatás és a beruházások növelése.
Elmondta, hogy a magyar gazdaság növekedésében az elmúlt tíz évben jelentős részt vállaltak a külföldi vállalkozások, azon belül pedig kiemelt partnerek a német befektetők.

A miniszter kifejtette, hogy a munkahelyteremtés csak sikeres vállalkozásokon, fejlesztéseken keresztül valósulhat meg. A már itt lévő vállalatok példája bizonyíthatja a Magyarországon befektetést tervező cégek számára, hogy érdemes Magyarországra jönni, ahol egy versenyképes adórendszer és az állami támogatások kiépült rendszere segíti őket.

Varga Mihály elmondta, hogy a külgazdaság a magyar gazdaság egyik sikerágazata, a meghatározó szerep a külföldi befektetőké, első helyen pedig a német cégeké. Magyarországon minden hatodik munkahely a magánszektorban közvetve vagy közvetlenül összefüggésben van német beruházók vállalkozásaival.
A külgazdasági stratégiában a további ösztönzés játssza a főszerepet, és kiemelt szerepe van az elektronikának, a járműiparnak mint a magyar gazdaság húzóágazatainak, ezeken belül pedig a kutatásnak, a fejlesztésnek, és az innovációnak (k+f+i) van kulcsszerepe - vélekedett Varga Mihály.
Utóbbiban fontos a Magyarországra települt cégek - így például az Audi, az Opel vagy épp a Suzuki - szerepe, amelyek a beszállítói kapcsolatokon keresztül jelentős mértékben segítik a magyar gazdaság növekedését.
A Bosch magyarországi cége kiemelt partnere, beszállítója ennek az ágazatnak, ezért is fordít a kormány kiemelt figyelmet a cég magyarországi működésére.
A kutatási és innovációs versenyben nemzetközi együttműködésekkel lehet eredményeket elérni, ezért kiemelkedő a Robert Bosch k+f beruházása Magyarországon. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Horizont 2020 nevű keretprogramja a 2014 és 2020 közötti időszakra célul tűzte ki, hogy az ipari technológiák fejlesztésén, a kutatás és innováció keretbe foglalásán keresztül a piacra vitt eredményekre kell fókuszálni, így 2014-től jelentősen nőni fognak a k+f+i-re fordítható uniós források.

A pénteki alapkőletétel is jól példázza a kormány eredményes befektetéspolitikáját, amelynek alapja a bizalom és a párbeszéd, célja pedig, hogy a már hazánkban letelepedett vállalkozások sikeresen működjenek és új munkahelyek jöjjenek létre. A kormány a jövőben is arra törekszik, hogy a Bosch-sal kialakított jó kapcsolat folytatódjon és eredményt hozzon a Robert Boschnak és az ott dolgozóknak.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője az alapkőletétel előtt kiemelte: a mára már mintegy 850 mérnököt foglalkoztató budapesti kutatás-fejlesztési központ beruházása stratégiai fontosságú és azt jelzi, hogy a Bosch hosszú távon, ismét elkötelezte magát a magyarországi jelenlét mellett. Szólt arról is, hogy a fejlesztés második részének építkezése várhatóan 2015-ben zárul és a jelenleg bérleményben működő, létszámban addig is folyamatosan bővülő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó többi osztálynak ad majd helyet.

A Bosch-csoport vezetője azt is elmondta, hogy a második ütemet szánják a gépjárműtechnológiai fejlesztések innovációs bázisának, és terveik szerint az itt dolgozó mérnökök száma hamarosan meghaladja az ezret. A Bosch 1989 óta van jelen Magyarországon, jelenleg 10 leányvállalata van. 2012 elején 8000 munkatársat foglalkoztatott az országban, a 2011-es üzleti évben a cég magyarországi forgalma 134 milliárd forint volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×