eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sikeres az új magyar légiforgalmi szoftver

Új repülőtér-megközelítő eljárást és ezt támogató szoftvert fejlesztett ki a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt., amelynek segítségével csökkenhet a repülőgépek károsanyag-kibocsátása, és a repülőterek közelében élők zajterhelése.

A HungaroControl az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: a MergeStrip nevű eljárás lényege, hogy folyamatos süllyesztést biztosítanak az érkező repülőgépek számára, így nem kell időszakosan többletenergiát használniuk az előrehaladáshoz.

Bár a leszálló gépek érkezésének ütemezését segítő szoftverek és rendszerek eddig is léteztek, ezeket jelentős beruházásokkal sem sikerült megfelelő szintűre fejleszteni. A legnagyobb probléma az volt, hogy a számítógép által számolt leszállási profil és útvonal sok esetben nem megfelelő eredményt adott, és a légiforgalmi irányítóknak gyakran be kellett avatkozniuk.

A magyar fejlesztés Madácsi Richárd légiforgalmi rendszertervező nevéhez fűződik. A projekt keretében a fejlesztők a folyamatos süllyedést spontán módon választó repülők adatait kezdték elemezni, és olyan számítógépes programot alkottak, amely az irányítók számára könnyen feldolgozhatóvá teszi az ehhez szükséges információt. A program által elvégzett számítások alapján a légiforgalmi irányítók könnyen azonosíthatják, hogy milyen előzetes beavatkozások szükségesek a folyamatos süllyesztéshez, de döntéseket nekik kell meghozniuk.

A MergeStripet folyamatosan tesztelték a szükséges nemzetközi és hazai hatósági jóváhagyások után, és március közepén bemutatták az EUROCONTROL brüsszeli központjában, ahol jelentős érdeklődés mutatkozott az eljárás iránt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×