Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikeres az új magyar légiforgalmi szoftver

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új repülőtér-megközelítő eljárást és ezt támogató szoftvert fejlesztett ki a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt., amelynek segítségével csökkenhet a repülőgépek károsanyag-kibocsátása, és a repülőterek közelében élők zajterhelése.

A HungaroControl az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: a MergeStrip nevű eljárás lényege, hogy folyamatos süllyesztést biztosítanak az érkező repülőgépek számára, így nem kell időszakosan többletenergiát használniuk az előrehaladáshoz.

Bár a leszálló gépek érkezésének ütemezését segítő szoftverek és rendszerek eddig is léteztek, ezeket jelentős beruházásokkal sem sikerült megfelelő szintűre fejleszteni. A legnagyobb probléma az volt, hogy a számítógép által számolt leszállási profil és útvonal sok esetben nem megfelelő eredményt adott, és a légiforgalmi irányítóknak gyakran be kellett avatkozniuk.

A magyar fejlesztés Madácsi Richárd légiforgalmi rendszertervező nevéhez fűződik. A projekt keretében a fejlesztők a folyamatos süllyedést spontán módon választó repülők adatait kezdték elemezni, és olyan számítógépes programot alkottak, amely az irányítók számára könnyen feldolgozhatóvá teszi az ehhez szükséges információt. A program által elvégzett számítások alapján a légiforgalmi irányítók könnyen azonosíthatják, hogy milyen előzetes beavatkozások szükségesek a folyamatos süllyesztéshez, de döntéseket nekik kell meghozniuk.

A MergeStripet folyamatosan tesztelték a szükséges nemzetközi és hazai hatósági jóváhagyások után, és március közepén bemutatták az EUROCONTROL brüsszeli központjában, ahol jelentős érdeklődés mutatkozott az eljárás iránt.