Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Monetáris Tanács rendkívüli ülést tart a gazdaságösztönzésről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa csütörtökön rendkívüli ülést tart, ahol a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó - értesült Világgazdaság Online. Az InfoRádió kérdésére a jegybankban megerősítették a hírt.

A honlap, forrás megjelölése nélkül, szerdán azt írta: az ülés után sajtótájékoztatót tartanak.

A lap arról is beszámolt, hogy a jegybank vezetői emellett hétfőn nyolc, Magyarországon működő nagybank vezetőivel is egyeztetnek.

Matolcsy György korábban, még nemzetgazdasági miniszterként a Wall Street Journalnak adott interjúban fogalmazott úgy, hogy az MNB-nek van manőverezési lehetősége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát.

A január végén adott interjúban úgy fogalmazott: "olyan konzervatív jegybankot szeretnék látni, amely alkalmazza az Európai Központi Bank által használt összes eszközt, a Bank of England által alkalmazott pár eszközt és néhány a Fed által bevetett eszközt". Példaként említette: a jegybank célzott tőkeinjekciókkal bátoríthatná a kereskedelmi bankokat, hogy kölcsönözzenek a kis- és középvállalatoknak és az exportorientált cégeknek. Kiemelte azonban, hogy egyszerűen likviditást pumpálni a bankrendszerbe "óriási hiba lenne".