eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A Monetáris Tanács rendkívüli ülést tart a gazdaságösztönzésről

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa csütörtökön rendkívüli ülést tart, ahol a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó - értesült Világgazdaság Online. Az InfoRádió kérdésére a jegybankban megerősítették a hírt.

A honlap, forrás megjelölése nélkül, szerdán azt írta: az ülés után sajtótájékoztatót tartanak.

A lap arról is beszámolt, hogy a jegybank vezetői emellett hétfőn nyolc, Magyarországon működő nagybank vezetőivel is egyeztetnek.

Matolcsy György korábban, még nemzetgazdasági miniszterként a Wall Street Journalnak adott interjúban fogalmazott úgy, hogy az MNB-nek van manőverezési lehetősége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát.

A január végén adott interjúban úgy fogalmazott: "olyan konzervatív jegybankot szeretnék látni, amely alkalmazza az Európai Központi Bank által használt összes eszközt, a Bank of England által alkalmazott pár eszközt és néhány a Fed által bevetett eszközt". Példaként említette: a jegybank célzott tőkeinjekciókkal bátoríthatná a kereskedelmi bankokat, hogy kölcsönözzenek a kis- és középvállalatoknak és az exportorientált cégeknek. Kiemelte azonban, hogy egyszerűen likviditást pumpálni a bankrendszerbe "óriási hiba lenne".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×