eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mesterházy: Orbán ne döntsön az emberek támogatása nélkül Paksról!

Orbán Viktor egyedül ne döntsön Magyarország következő 50 évéről! - szólította fel az MSZP elnök-frakcióvezetője a miniszterelnököt arra hivatkozva, hogy sajtóhírek szerint a paksi atomerőmű bővítésének ügye is szóba kerül Vlagyimir Putyin államfő és a magyar kormányfő január 31-i moszkvai tárgyalásán.

Mesterházy Attila az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök a jelek szerint figyelmen kívül hagyta, hogy az atomerőmű-építés speciális, hosszú távú nagyberuházás, amely messze túlnyúlik kormányzati ciklusokon, ezért fontos a társadalom támogatásának megszerzése is. Ehhez pedig átlátható döntés-előkészítésen és korrekt szabályozáson, megfelelő információáramláson, tájékoztatáson keresztül vezet az út - tette hozzá.

Közölte, az MSZP nem partner abban, hogy egy évtizedekre kiható gazdaságpolitikai, költségvetési kormányzati döntés végrehajtásához úgy asszisztáljon, hogy a Magyarországon élő emberek nem ismerhetik meg az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos kormányzati döntés hátterét, alapjait és következményeit. Az MSZP különösen kockázatosnak tartja, ha a kormányzat csak egy szűk elit felhatalmazása alapján, a színfalak mögött tárgyal a lehetséges partnerekkel egy 3000-5000 milliárd forintos beruházás megvalósításáról - fogalmazott Mesterházy Attila.

Közleményét úgy zárta: az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy az emberek véleménye nélkül ne döntsön a jövőjükről, a sorsukról.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a miniszterelnök moszkvai útja kapcsán a paksi atomerőmű-bővítés és az abban való esetleges orosz közreműködés kérdéséről szólva múlt pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott: a kabinet célja, hogy a magyar villamosenergia-felhasználásban a jelenleginél jóval nagyobb részt biztosítson a paksi erőmű. Az atomenergiát tiszta és biztonságos energiaforrásnak tartja a kormány, ezért a jövőben növelni szeretné azt a jelenleg 43 százalékos arányt, amelyet a paksi atomerőmű fedez az ország villamosenergia-felhasználásából - magyarázta. Ehhez azonban egy óriási beruházásra van szükség, ami természetesen "komoly várakozásokat generál", de mivel még nem történt pályázatkiírás, nem zajlottak konkrét tárgyalások, "minden híresztelés idő előtti". Hozzátette ugyanakkor, hogy ha felmerül a kérdés, a magyar fél ismertetni fogja az álláspontját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×