Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erről tárgyal Orbán Moszkvában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország elemi érdekének nevezte az Oroszországgal folytatott együttműködés további fejlesztését a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Szijjártó Péter Orbán Viktor kormányfő jövő csütörtöki moszkvai látogatása előtt azt mondta: a miniszterelnök a többi között a Déli Áramlat földgázvezeték építéséről egyeztet majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A megbeszélésen várhatóan közlekedési, ipari, mezőgazdasági és oktatási együttműködésekről is tárgyalnak majd - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, a Déli Áramlat magyarországi szakaszának előkészületei jól haladnak, a szükséges intézkedéseket a magyar kormány megtette: kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az orosz Gazprom közös vállalatának, a Déli Áramlat Magyarország Zrt.-nek a felépítése jól halad, lezárult a pénzügyi tanácsadói tender, kiírás alatt van az előzetes műszaki megvalósíthatósági pályázat, és beadták az előzetes környezetvédelmi engedélyeket is.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, Magyarországon az elkövetkező két-három évben komoly előrelépések lesznek az energiabiztonság terén, hiszen már épül egy másik vezeték is, a magyar és a szlovák gázvezeték-hálózatot összekötő úgynevezett interkonnektor, amely a kelet-nyugatinál ma még fejletlenebb észak-déli irányú energiainfrastruktúra-kiépítés egyik legfontosabb állomása. Ezzel a magyar gázvezetékrendszer elérhetősége egészen Európa északi részéig fog tartani. Ráadásul - folytatta - ha nemzeti tulajdonba kerülnek a gáztározók, akkor Magyarország valóban energiaszállítási központként működhet majd a régióban.

Arra a felvetésre, hogy 2015-ben lejár a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "ha ez a kérdés felmerül a tárgyalásokon, nagyon szívesen beszélünk róla, az egyeztetéseket pedig el fogjuk kezdeni a szükséges időben".