Még kevesebb üzemanyagot vettünk

Infostart
2013. január 24. 06:06
Tavaly 4,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-eladás - mondta el a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Wilde György hozzátette: nagy a különbség a benzin és a gázolaj forgalma között.

Tavaly újabb visszaesés követte a 2011-est: összességében 4,2 százalékkal csökkentek az üzemanyag-eladások. Benzinből majdnem 6 százalékkal, gázolajból 3 százalékkal kevesebb fogyott tavaly - közölte az InfoRádióval a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Wilde György kiemelte: a visszaesés oka továbbra is a gazdasági válság. 2007-hez képest a benzin értékesítése 28, a gázolajé 3 százalékkal esett vissza.

A különbség oka, hogy a céges autók közül egyre több a dízelmotoros kocsi, valamint a kereskedelmi gázolajat az erre felhatalmazottak az unióban alkalmazott minimális adóval vehetik meg 2011-től.

Gázolajban jobb eladások is lehetnének - vélekedett a főtitkár, aki megemlítette, hogy Ausztriában kétszer annyi fogy ebből az üzemanyagból. Azért tankolnak inkább ott, mert gyorsabban visszakapják az áfát. Hozzátette: török kamionos nem tankolt Magyarországon, mert egyáltalán nem igényelheti vissza az áfát.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást