Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyivel többen választhatják az árfolyamgátat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Bankszövetség támogatja az árfolyamgát határidejének meghosszabbítását - mondta a szervezet kommunikációs vezetője. Az Reggelinfo által megkérdezett elemző szerint érdemes volt meghosszabbítani az árfolyamgát határidejét, mert eddig kevesebben éltek vele.

Az árfolyamgáttal kapcsolatos változtatási javaslat esetén a Bankszövetség készen áll arra, hogy megvizsgálja annak költségeit, megvalósíthatóságát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője.

Sütő Ágnes hangsúlyozta: a bankszektor fontosnak tartja, hogy a hitel-visszafizetési problémákkal szembesülő ügyfeleknek szervezett és szabályozott módon segítséget tudjon nyújtani. Novemberig 100 ezer család élt ezzel a segítséggel.

A Portfolio.hu elemzője szerint érdemes meghosszabbítani az árfolyamgát határidejét, mert eddig kevesebben éltek vele, mint arra számítottak. Palkó István hozzátette: korábban a PSZÁF 80, a Bankszövetség 70 százalék körüli részvételre számított. Becsléseik szerint ha az arány március végére eléri az 50 százalékot, akkor is elmarad a várakozásoktól.

A Portfolio.hu szakértője kiemelte: van realitása annak is, hogy akár további hét évvel is meghosszabbítsák az árfolyamgát határidejét, ahogy azt Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke javasolta. Hozzátette: a mostani 50 százalékról 60-70 százalékra emelkedhet az árfolyamgátat igénybe vevők aránya, mert lehetnek, akik később döntenek arról, hogy élnek ezzel a lehetőséggel.

A devizahitelek hátralévő átlagos futamideje 11-12 év, az árfolyamgát öt évre nyújt védettséget az árfolyam-ingadozás ellen.