eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

GKI: januárban sokat javultak a fogyasztói várakozások

Csaknem tavalyi csúcspontjára jutott januárban a GKI-Erste konjunktúraindex értéke. Az emelkedés kis lépésekkel negyedik hónapja tart - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a januári javulás a fogyasztói várakozások megugrásának következménye, az üzleti bizalmi index nem változott.

A konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke januárban mínusz 19,6 pontra javult a tavaly decemberi mínusz 21,2 pontról. A tavalyi csúcs márciusban volt, mínusz 19 ponttal.

Az üzleti bizalmi index az előző havihoz hasonlóan mínusz 11,3, a fogyasztói bizalmi mutató viszont mínusz 43,4 pont lett az előző havi mínusz 49,3 pont után.

Az üzleti szférán belül januárban a szolgáltatásokon kívül minden ágazat pesszimizmusa enyhült.

Az ipari várakozások 2012 tavaszi szintjükre emelkedtek. Javult az elmúlt időszaki és a következő három hónapra várt termelés megítélése, csökkentek a saját termelésű készletek. Kissé még a rendelésállományokat is jobbnak látták a válaszadók, mint decemberben, de ezen belül az exportrendeléseket valamelyest romlónak.

Az építőipari bizalmi index januári emelkedése ellenére sem érte el novemberi szintjét. Javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése.

A kereskedelmi bizalmi index értéke kissé a novemberi szint fölé emelkedett. Az eladási pozícióról alkotott vélemény ugyan romlott, de a készletszint és a várható rendelések megítélése kedvezőbb lett.

A szolgáltatói bizalmi index zuhanása a kiugróan magas decemberi szinthez képest következett be, a januári érték nem sokkal rosszabb a novemberinél. Januárban gyengült az előző időszaki és a várható forgalom megítélése is.

A foglalkoztatási szándék az iparban javult, elsősorban a kkv-szektorban. Az építőiparban nem változott, a szolgáltató és főleg a kereskedelmi cégek körében viszont romlott.

Kissé enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az iparban az áremelési várakozások mértéke nőtt, köre csökkent. Az áremelési várakozások az építőiparban nem változtak, továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak jelentős többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt nem változott az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke csökkent. A szolgáltatók árvárakozása nem változott.

A fogyasztók inflációs várakozása enyhült.

A magyar gazdaság kilátásainak igen pesszimista megítélése januárban minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult.

A fogyasztói bizalmi index januárban a novemberi és decemberi kismértékű emelkedést követően jelentősen megugrott, s másfél éves csúcsára jutott. A lakosság főleg saját pénzügyi helyzetét, de megtakarítási lehetőségeit is sokkal jobbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a következő egy évben erőteljesen javulónak gondolták.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×