Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiába egyre drágább, nem mondunk le a kávéról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tízből kilenc háztartás vásárol Magyarországon kávét, a legnépszerűbb továbbra is az őrölt, pörkölt - derül ki a GFK elemzéséből. A piackutató ügyfélkapcsolati igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: 2012-ben többet költöttünk értékben kávéra, de mennyiségben kevesebbet vásároltunk.

Jelentősen átalakultak a kávézásban a fogyasztók szokásai - derült ki a GFK kutatásából. A piackutató ügyfélkapcsolati igazgatója az InfoRádiónak elmondta: kávéra többet költünk (elsősorban az áremelések hatására), de kevesebbet fogyasztunk.

Egy átlagos vásárló mintegy 8000 forintot költött kávéra 2012 január-októberben, szemben az előző év azonos időszaki 7400 forinttal, a kávépiac azonban mennyiségben 6 százalékkal csökkent - tette hozzá Vella Rita.

De még mindig nagyon népszerű ital a kávé: tízből kilenc háztartás vásárolja. A legkeresettebb az őrölt-pörkölt, utána jön a 3 az 1-ben, és az instant.

Az elemzés jelzi: a háztartási kisgépek kiskereskedelmi piaca 2012 első kilenc hónapjában jelentősen csökkent, így a kávéfőzőgépek eladása is visszaesett, a darabszámot tekintve 16 százalékkal. A visszaesés a különböző típusoknál eltérő mértékű volt: a filteres kávéfőzők eladása több mint egynegyedével (27 százalékkal), míg az eszpresszó kávéfőzőké 11,3 százalékkal csökkent.

Hanganyag: Panulin Ildikó