Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rácz: a stabilitás nagy eredmény, de hiányzik a beruházásbarát adókörnyezet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaság számára nagyon fontos lenne, hogy beinduljanak a modernizációs beruházások. Ehhez Magyarországnak egy új, beruházásbarát adókörnyezetre lett volna szüksége - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rácz Margit, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatásvezetője.

Magyarország nagyon nagy megoldatlan kérdésének nevezte Rácz Margit, hogy növekvő mértékben elinduljanak a modernizációs beruházások. Az MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatásvezetője erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Hozzátette: ehhez kedvező adókörnyezetre lenne szükség, ez azonban bizonyos mértékig áldozatul esett a pénzügyi stabilizációnak.

A kutatásvezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a stabilitást mindenképpen eredménynek kell tekinteni, ez hangsúlyozandó nóvum a magyar közpénzügyi helyzetben.

Rácz Margit elmondta: a forintárfolyam alakulása általában összefüggésben van világpolitikai, világgazdasági, világpénzügyi jelenségekkel. Az azonban, ami most a forinttal történik, elüt a környezettől.

A kelet-közép európai országok különbözővé váltak az elmúlt évtizedben, és ez alatt a 10 év alatt a legrosszabb átlagos növekedési ütemet Magyarország mutatta fel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rácz Margit, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatásvezetője.

Rácz Margit szerint Magyarország másik nagy problémája, hogy adósságproblémákkal küzd, mint számos déli ország.

Kiemelte: már növekedési problémákkal küzd Szlovákia és a lengyel növekedés sem túl erős.

Rácz Margit szerint botrányosan rosszak a beruházási adatok, márpedig beruházások nélkül nincs fenntartható növekedés.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd