eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Õk próbálják gyengíteni a forintot

A Royal Bank of Scotland (RBS) elemzése szerint Magyarország gyengíteni szeretné ugyan devizáját, de ez nem nagyon fog menni neki - írja a euromoney.com pénzügyi hírportál.

Az RBS az egyes országok intervenciós szándékát és intervenciós képességét számszerűsítő mutatók, a RII (relative intervention intentions) és a RIC (relative intervention capacity) alapján osztályozta a devizapiacokon éleződő konfliktushelyzet potenciális nyerteseit és veszteseit.

Az RII mutató értékét az ország gazdaságának nyitottsága, az export növekedése, valamint a REER valós effektív devizaárfolyam (real effective exchange rate) alapján kalkulálta a bank elemzésében. A mutató értékét emeli például az export súlyának növekedése, illetve a REER versenyképességének csökkenése.

A RIC értéke azt számszerűsíti, hogy mennyire képes egy ország gyengíteni devizáját a gazdaság károsítása nélkül. A mutató korlátait az inflációs céltól való eltérés és a küladósság mértéke szabja meg.

Az RBS a mutatók alapján összeállított kétdimenziós megoszlási ábra alapján azonosította a legerősebb intervenciós szándékkal és képességgel rendelkező országokat, illetve az arra kevésbé képeseket vagy alacsony hajlandóságot mutatókat.

Eszerint Indonézia, Thaiföld, Malajzia, Chile és - érdekes módon az intervenciós múlttal gyakorlatilag nem rendelkező - Svédország a leginkább hajlandó és képes is arra, hogy interveniáljon devizája gyengítése érdekében a devizapiacokon. Az ellenkező végletet Nagy-Britannia és Új-Zéland képviseli, ezek az országok semmi hajlandóságot nem mutatnak a devizapiaci intervencióra, de nem is lennének képesek rá.

Magyarország viszont az RBS vizsgálata szerint nagy hajlandóságot mutat devizájának gyengítésére, de az inflációs és eladósodottsági tényezők korlátai közé szorítva ebben valószínűleg nem jár majd sikerrel.

Mexikó helyzete ennek pontosan az ellentéte: képes lenne interveniálni, de erre nem motiválja semmi.

Kína magas intervenciós kapacitással rendelkezik, amit alacsony küladóssága és mérsékelt inflációs rátája lehetővé is tenne, de viszonylag alacsony GDP-arányos exportja miatt erre semmi nem készteti.

Az RBS elemzése egyúttal megállapítja azt is, hogy a jen gyengítése egyáltalán nem gyógyír a japán gazdaság növekedési problémáira.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×