Távozott Mártha Imre az ELMIB vezérigazgatói posztjáról

InfoRádió / MTI
2013. január 16. 18:18
Közös megegyezéssel megvált vezérigazgatói tisztségétől és lemondott igazgatósági tagságáról Mártha Imre, az Első Magyar Infrastruktúra Befektetési (ELMIB) Zrt. vezérigazgatója. A társaság operatív irányítását az igazgatóság végzi - tájékoztatta az ELMIB szerdán az MTI-t.

Mártha Imre távozása a közlemény szerint az ELMIB csoport stratégiáját nem érinti. A társaság továbbra is komplex energetikai megoldások kidolgozására fókuszál, így olyan projektekre, amelyek segítik a településeket az önálló, megújuló forrásokra is építő energiaellátásban - idézi a közlemény Tóth Balázst, az ELMIB Zrt. igazgatóságának elnökét.

A tájékoztatás szerint Mártha Imre december 10-i hatállyal vált meg tisztségeitől.

Mártha Imre 2011 májusában került az ELMIB vezetői posztjára, ezt megelőzően, 2008 májusától az MVM vezérigazgatója volt 2010 júliusáig.

Mártha Imre szerdán az MTI kérdésére elmondta: az ELMIB élén azt a feladatot vállalta, hogy a céget alkalmassá teszi a drasztikusan megváltozott piaci körülményekhez való igazodásra. Az elmúlt egy-másfél év alatt erőteljes konszolidációt hajtottak végre, veszteséges üzletágakat szüntettek meg, költségvetési racionalizálást hajtottak végre; az ELMIB új pályára állt, ez a feladat lezárult - mondta.

Megjegyezte: jelenleg a cégnek a regulációs környezet változásaihoz való igazodás jelenti a fő feladatot, mint például a közműadó és a rezsidíj-csökkentés. Hozzátette: az ELMIB-nek, amely a gázszolgáltatási és a távhő-szolgáltatási piacon is jelen van, jelentős árbevétel-kiesést okoz a legutóbbi kormányzati döntés.

A távozó vezérigazgató elmondta azt is, hogy távozása a cégtől formális, szakmai tudásával továbbra is segíti az ELMIB-et. Mártha Imre további szakmai lépéseiről egyelőre nem kívánt tájékoztatást adni.

A közlemény ismerteti: az ELMIB csoport magyar tulajdonban lévő energetikai társaság, amely a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermeléssel, energiakereskedelemmel és gázelosztással, közvilágítási és belsővilágítási rendszerek korszerűsítésével és üzemeltetésével egyaránt foglalkozik.

Az ELMIB a hazai önkormányzatok mintegy negyedével, csaknem 900 helyhatósággal áll szerződéses kapcsolatban.

A cégcsoport 2006-ban nemzetközi terjeszkedésbe kezdett, Romániában, Bulgáriában és Bosznia-Hercegovinában alapított leányvállalatokat.