Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százezer vállalkozó még nem teljesítette törvényben előírt kötelességét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százezres nagyságrendű azon vállalkozások száma, akik nem regisztráltak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, holott ez törvényi kötelezettségük - mondta a kamara főtitkára. Dunai Péter hozzátette: a nem regisztrált vállalkozásoknak levelet küldenek, amelyben felszólítják a regisztrációra. Amennyiben erre nem reagál valamely vállalkozás, akkor a NAV-hoz fordulnak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megkeresi azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztották a kamarai regisztrációt és a közfeladatok ellátásához való hozzájárulás befizetését, hogy teljesítsék kötelezettségüket - mondta Dunai Péter, az MKIK főtitkára.

A területi kereskedelmi és iparkamaráknál 2012-ben a megkezdett 622 ezer kamarai regisztrációból 470 ezer egyéni vállalkozó és gazdasági társaság teljesítette az adatszolgáltatást, és fizette meg a kamarai közfeladatok ellátására szóló éves hozzájárulást, ismertette az adatokat a főtitkár.

Elmondta: összehasonlították az állami cégnyilvántartás, valamint az egyéni vállalkozók központi nyilvántartása adatait a kamarai regisztrációval, és megállapították, hogy százezres nagyságrendet ér el azoknak a vállalkozásoknak, illetve egyéni vállalkozóknak a száma, amelyek érintettek a kamarai regisztrációban, de nem teljesítették azt.

Dunai Péter az InfoRádiónak elmondta: a kamarai hozzájárulás éves költsége 5 ezer forint, ami minden vállalkozóra érvényes. Hozzátette: nem egy megterhelő összeg, amely a kamarai közfeladatok ellátásához való hozzájárulást fedezi.

A területi kereskedelmi és iparkamarák már kiküldték a megkereséseket a törvényi kötelezettséget nem teljesítőknek, illetve azoknak, akik regisztráltak, de nem fizették meg a hozzájárulást - mondta. Dunai Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az éves kamarai hozzájárulást minden évben március 31-éig kell befizetni, így az idén is. Ezt követően a területi kamarák átadják a kamarai hozzájárulás behajtásának feladatát az adóhatóságnak.

A kamara 2013 végére szeretné elérni, hogy letisztuljon a kamarai regisztrációs rendszer, és a gazdasági élet számára használható, naprakész adatbázis jöjjön létre a cégekről - mutatott rá Dunai Péter.

Hanganyag: Panulin Ildikó