Ennyiért épül Peking új nemzetközi repülőtere

InfoRádió / MTI
2013. január 15. 05:50
Pekingben új nemzetközi repülőtér épül 70 milliárd jüanos (11,2 milliárd dollár) beruházással - közölte a China Daily című angol nyelvű napilap hétfőn.

A 2008-ban már elkészült tervekre immár a kínai államtanács, vagyis a kormány és a központi katonai bizottság is az áldását adta.

Úgy tudni, a munkálatok jövőre kezdődnek meg, s az öt polgári és egy katonai célú kifutópályával rendelkező repülőtér a főváros déli határán épül majd, egy működő katonai reptér szomszédságában. Tervezett átadásának időpontja 2018.

A most működő - 2008-ban jelentősen kibővített - nemzetközi légikikötő immár harmadik éve a világon a második legforgalmasabb az atlantai Hartsfield Jackson után. Tavaly 81,8 milliós személyforgalmat bonyolított, 4,2 százalékkal többet, mint az előző évben. Összehasonlításképpen: Sanghaj két repülőtere tavaly 78 millió körüli utazást jelentett.

Az eddigi információk szerint az új légikikötő 2025-re 70 milliós forgalmat fog bonyolítani. A reptérről vasút visz majd be a városközpontba, s a pekingi déli pályaudvartól 30 perc alatt lesz elérhető.