eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kedvezőtlen novemberi ipari adatok

Egyértelműen kedvezőtlennek ítélik az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden közzétett, novemberi ipari termelésre vonatkozó előzetes adatokat.

A várakozásoktól lényegesen elmaradva, 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben az egy évvel azelőttihez képest - emlékeztet Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője MTI-hez eljuttatott elemzésében. A szakértő szerint a jelentős visszaesést részben bázishatás okozta. Igen kedvezőtlen - állapítja meg -, hogy az októberi 3,8 százalék után további 0,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva.

Az októberi részletes adatok alapján az alágazatok többségében - azaz 13-ból 9-ben - növekedés volt. Ezek azonban nem tudták ellensúlyozni a számítástechnikai, telekommunikációs, elektronikai gyártás 26 százalékos mélyrepülését. Az igen gyenge hazai ipari termelés követi a régiós trendet, mivel a cseh ipari termelés munkanaphatással kiigazítva 6,2 százalékkal zuhant novemberben - teszi hozzá a Takarékbank senior elemzője.

A következő hónapok is igen bizonytalanok - véli. A külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások részben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat.

Tavaly összességében 1 százalékkal csökkenhetett az ipari kibocsátás, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes-üzem kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipari termelés.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője a lényeget tekintve egyetért kollégájával. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Suzuki esztergomi gyárának termeléscsökkenése, valamint a számítástechnikai és telekommunikációs ipar mélyrepülése jelentősen meghatározta a novemberi kedvezőtlen folyamatokat.

Jelezte: a decemberi adatok még módosíthatják az összképet, ám ez szerinte esetleges, mivel az év utolsó hónapjában általában hektikus az ipari termelés. Így nehezen becsülhető előre, végül is milyen hatás érvényesül majd a magyar ipari termelés alakulásában.

A kedvezőtlen folyamatok ugyanakkor az elemző szerint hathatnak a monetáris politikára is, mivel további alapkamat-csökkentésre ösztönözhetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsát - vélte az elemző.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×